Obezite vergisi geliyor

Reel Sektör
Sağlık Bakanlığı’nın sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek amacıyla hazırladığı 4 yıllık yol haritasından sonra Maliye Bakanlığı da obeziteye neden olan yiyeceklere vergi getirmek için düğmeye bastı. Maliy...
EMOJİLE

Sağlık Bakanlığı’nın sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek amacıyla hazırladığı 4 yıllık yol haritasından sonra Maliye Bakanlığı da obeziteye neden olan yiyeceklere vergi getirmek için düğmeye bastı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, obezite ile mücadele kapsamında riskli gıdalara ilave vergi getirmeyi düşündüklerini söyledi.

Maliye üzerinde çalışıyor

5. İzmir İktisat Kongresi’nde konuşan Şimşek, obeziteyle mücadele kapsamında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Obeziteyi tetikleyen, sağlık harcamalarını arttıran ürünlere yönelik özel tüketim vergisi gündeme gelebilir. Bu tür yiyeceklere ilave vergi gelebilir. Bütün bunları düşünmüyor değiliz. İleriki dönemlerde gündeme gelebilir, uygulamaya konulabilir” dedi. Buna göre yüksek oranda yağ, tuz ve şeker içeren gıdalara ekstra vergi getirilecek. Sağlıklı gıdalara ilişkin ise vergi indirimi düşünülüyor. 

275 kalorinin üzerine % 5 vergi

Avrupa ve ABD son yıllarda obeziteye karşı vergi silahı kullanıyor. Avrupa birçok sağlık probleminin ana nedenleri arasında gösterilen doymuş ve trans yağ ile şekerli gıdalarla savaşıyor. İlk uygulama Danimarka’da başladı. Doymuş yağ içeren tereyağı, süt, peynir, pizza, et, sıvı yağ ve işlenmiş gıdalardan yüzde 2.3 vergi kesiliyor.

Tatlandırıcıya af yok

Fransa aralarında alkolsüz içecekler, tatlandırıcılı meyve sularının da yer aldığı şekerli içeceklerde vergiyi ikiye katlayacak. Fransa’nın bu şekilde yıllık 240 milyon euroyu aşan bir ek gelir elde etmesi bekleniyor. Meksika’da, 100 gramında 275’ten fazla kalori bulunan ürünlere yüzde 5’lik bir vergi uygulanacak. ABD’de ise yerel yönetimler obezite ile savaşmak için ağır yemek ve çok şekerli içeceklere 3 sentlik vergi getirilmesi tartışılıyor.

Türkiye’de 8 milyon obez var

Dünya Sağlık Örgütü verileri göre, dünyada 15 yaş ve üzeri, toplam 1.6 milyar fazla kilolu insan ve tam 400 milyon obez bulunuyor. 2015 yılında bu rakamın sırasıyla 2.3 milyara ve 700 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de obez sayısının 8 milyon, obezite tedavi giderinin 1.5 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Vatan