MSB’den elektrik faturasına dava!..

Reel Sektör
Olcay Aydilek’in haberi   Elektrik faturalarındaki kayıp ve kaçak bedelinin ‘tüketiciye’ yansıtılmaması gerektiği yönünde Sivas’ta çıkan mahkeme kararından sonra sürpriz b...
EMOJİLE

Olcay Aydilek’in haberi
 
Elektrik faturalarındaki kayıp ve kaçak bedelinin ‘tüketiciye’ yansıtılmaması gerektiği yönünde Sivas’ta çıkan mahkeme kararından sonra sürpriz bir şekilde Milli Savunma Bakanlığı (MSB) da konuya dahil oldu. Bakanlık bir ilke imza atarak Danıştay 13. Dairesi’nde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kayıp-kaçağın elektrik faturalarında, ayrı bir bölümde gösterilmesini öngören kararının iptali istemiyle dava açtı. Danıştay, kararı iptal ederse, elektrik faturalarına kayıpkaçak yansıtılmayacak. Enerji sektörü uzmanlarına göre, bu durumda 100 TL’lik bir fatura, ortalama 8-9 TL düzeyinde hafifleyecek. HABERTÜRK’ün aldığı bilgiye göre MSB, Danıştay 13. Dairesi’nde bir süre önce açtığı davada, EPDK’nın kayıp-kaçağın elektrik faturalarında, ayrı bir bölümde gösterilmesini öngören ’28 Ekim 2010 tarihli 2999 sayılı kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve iptalini istedi.

‘ENERJİ MALİYETİ OLMAKTAN ÇIKAR’

Hukukçulara göre Danıştay 13. Daire’den çıkacak karar, büyük tartışmalara yol açan kayıp-kaçakla ilgili uygulamanın geleceğini de belirleyecek. Hukukçular, davayla ilgili şunları söyledi: “Danıştay’ın önünde iki seçenek var. Birincisi, davayı reddedebilir. O zaman uygulama aynen devam eder. İkincisi, EPDK kararını iptal eder ve kayıp-kaçakla ilgili de kritik bir vurgu yapar. Bu bedelin, faturalara yansıtılmasını hukuka uygun bulmaz. Bu karar sonrasında kayıp-kaçak, enerjinin bir maliyeti olmaktan çıkar.”

ÇALANIN FATURASINI ABONE ÖDÜYOR
Enerji sektörü uzmanları, halen teknik kayıpların yüzde 7 düzeyinde bulunduğunu, kaçağın (elektrik hırsızlığı) boyutunun ise yüzde 8 dolayında seyrettiğini söyledi. Uzmanlar, bunun bir maliyet olarak elektrik abonelerine, faturalar yoluyla yansıtıldığını ifade etti. Uzmanlar, bir abonenin elektriği kaçak kullanması halinde bunun bedelinin 33 milyon dolayındaki abonenin faturaları üzerinden tahsil edildiğini belirterek, “Bu yönüyle biri elektriği çalarsa, diğer abone bunun ceremesini çekmek zorunda kalıyor” dedi.
 
ABONE ARTIK GÖREMİYOR
Elektrik dağıtım şirketleri, halen abonelerden kayıp-kaçak bedeli tahsil ediyor. Ancak, abone tepkisi nedeniyle bu bedeli faturada göstermemeyi tercih ediyorlar. Faturalarda, kayıp-kaçak için ayrılan bölümlerin karşılığı ‘boş’ tutuluyor.

100 LİRALIK FATURA 8-9 LİRA DÜŞECEK
Danıştay kararı iptal ederse kayıp-kaçağın faturalardan tümüyle silinmesi gündeme gelecek. Uzmanlara göre 100 liralık bir faturada, kayıp-kaçak bedeli ortalama yüzde 8.2 yani 8-9 lira düzeyinde. Danıştay, EPDK kararını iptal ederse, faturalarda 8 liralık düşüş olacak.

Habertürk