Mart ayı ihracat rakamları

Reel Sektör
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, kurlar, parite düşüşleri, hammadde fiyatları, komşu ülkelerde süregelen siyasi ve ekonomik problemler ile Rusya’daki son dönem g...
EMOJİLE

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, kurlar, parite düşüşleri, hammadde fiyatları, komşu ülkelerde süregelen siyasi ve ekonomik problemler ile Rusya’daki son dönem gelişmelerinin ihracattaki olumsuz etkilerine karşılık, tüm sektörlerde ihracatta yeni pazar arayışlarının sürdüğünü bildirdi.

Sabri Ünlütürk, açıklamasında, Türkiye’nin toplam ihracatındaki gerilemenin Ege ihracatına da yansıdığı belirterek, bunun ana sebebinin, kurlarda yaşanan istikrarsızlık ile avro/dolar paritesinde yaşanan gerileme olduğunu ifade etti.

Özellikle sanayi grubunda hammadde dolar bazında ithal edilmesine karşın Avrupa Birliği (AB) bölgesine ihracatın avro bazında gerçekleştiğine işaret eden Ünlütürk, “Bu nedenle paritedeki gerilemenin ihracata olumsuz yansıması da artıyor. Hammaddenin yanı sıra ülkemizdeki enerji ve işçi maliyetlerinin yüksekliği de ihraç ürünlerine yansıdığında, AB ülkelerine yapılan ihracatta sektörlerimizin rekabet gücünü düşürüyor” ifadesini kullandı.

Ünlütürk, ihracatçının her zaman istikrarlı kurdan yana olduğunu dile getirerek, önemli bölümü küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşması nedeniyle ihracatçı firmaların, kur dalgalanmalarına karşı uygulanabilecek metotları hayata geçirmekte zorlandığına dikkati çekti.

“Kurlar, parite düşüşleri, hammadde fiyatları, komşu ülkelerde süregelen siyasi ve ekonomik problemler ile Rusya’daki son dönem gelişmelerinin ihracattaki olumsuz etkilerine karşılık tüm sektörlerimizde, ihracatta yeni pazar arayışlarımız da sürüyor” diyen Ünlütürk, şunları kaydetti:

“Öncelikle büyük gelişme potansiyeline sahip Hindistan’a, birliklerimizin katılımıyla ticaret heyeti organizasyonu gerçekleştireceğiz. Ayrıca Uzak Doğu ve özellikle Japonya ile Afrika ülkeleri de ihracatımızı artırma yönünde çalışmalar yürüteceğimiz pazarlar arasında yer alıyor. Ancak ihracattaki olumlu gelişmeleri, yılın ikinci yarısında, hatta son çeyreğinde bekliyoruz.”

 EİB’in ihracat rakamları

Mart ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 gerileyip 881 milyon 439 bin dolar olan EİB, yılın ilk çeyreğini ise yüzde 17’lik düşüşle 2 milyar 580 milyon dolarlık ihracatla kapattı.

EİB’in mart ayı ihracatında, sanayi ürünleri ihracatı, yüzde 30’luk düşüşle 437 milyon 696 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Tarım ürünleri ihracatı, yüzde 2’lik düşüşle 378 milyon 576 bin, madencilik sektörü ihracatı ise yüzde 21’lik düşüşle 65 milyon 167 bin dolarda kaldı.

EİB’i oluşturan 12 birlikten Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, yüzde 29’luk artışla ulaştığı 43 milyon 857 bin dolarla, martta ihracatını en çok artıran birlik oldu.

Aynı dönemde, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nde yüzde 7’lik, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde yüzde 6’lık ihracat artışı olurken, diğer birliklerin ihracat kayıtlarında gerileme kaydedildi.