İşgal Halindeki Kamu Arazileri Satılacak

Reel Sektör
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yıllardır işgal halinde olan kamu arazilerini kullanıcılarına satacak.        Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, yılların birikim...
EMOJİLE

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yıllardır işgal halinde olan kamu arazilerini kullanıcılarına satacak.       

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, yılların birikimiyle büyük sorun haline gelen kamu arazilerinin işgali sorununun, vatandaşların katılımıyla ortadan kaldırılacağı belirtildi.      

Yaklaşık 40 yıl önce işgal edilen ve üzerinde yapılaşma olan arsalar, büyükşehir belediyesi tarafından, kullanıcılarına satılmak üzere Maliye Bakanlığından devralındı. Arazilerin kullanıcılarına satışıyla, yıllarca işgal altında kalıp bedeli alınamayan arazilerin bedelinin kamuya kazandırılacağı ifade edildi.       

Beyoğlu, Beykoz, Eyüp, Sarıyer ve Şişli ilçelerindeki 1 milyon 366 bin 564 metrekarelik 2 bin 914 arsanın satışına, 13 Haziran Pazartesi gününden itibaren başlanacak.       

Bu kapsamdaki taşınmazlar, öncelikle yapı sahiplerine, emlak vergisi beyan bedelinin en az 2 katı üzerinden doğrudan satılacak. Bu bedeller hiçbir şekilde haczedilemeyecek.       

Satış bedeli, en az yüzde 10’u peşin ödenmek üzere 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek.      

Araziler üzerindeki imara aykırı, ruhsatlandırılmamış, iskan alınmamış olan yapılar kaçak yapı konumundan çıkmayacak.       

Belediyelerce imar planı veya uygulaması yapılan satışlarda arazinin yüzölçümünün, Düzenleme Ortaklık Payına (DOP) ilave olarak yüzde 20’si, satış bedelinden düşülmek kaydıyla eğitim ve sağlık, resmi tesis alanları için ayrılabilecek.       

Bu taşınmazlardan gerekli olanlar için öncelikle imar planlamaları veya uygulaması yapılacak.       

Bu kapsamda satılacak olan hazine arazilerinin belediyelere dağılımı şöyle:       

”Beyoğlu Belediyesi sınırları içinde 2 bin 405 adet 410 bin 186 metrekare, Beykoz Belediyesi sınırları içinde 11 adet 85 bin 400 metrekare, Eyüp Belediyesi sınırları içinde 17 adet 728 bin 871 metrekare, Sarıyer Belediyesi sınırları içinde 11 adet 70 bin 839 metrekare ve Şişli Belediyesi belediyesi sınırları içinde 470 adet 71 bin 268 metrekare.”

Ntvmsnbc