Irak’ta üretilecek doğalgazın taliplisi olacağız

Reel Sektör
22. Dünya Enerji Kongresi için bulunduğu Güney Kore’de düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, kongre kapsamında çeşitli ülkelerin ve  özel şirketlerin yetkilileri...
EMOJİLE

22. Dünya Enerji Kongresi için bulunduğu Güney Kore’de düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, kongre kapsamında çeşitli ülkelerin ve  özel şirketlerin yetkilileriyle son derece verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Nükleer santrallerin yapımıyla ilgili bir gecikme olup olmadığı yönündeki soruya Bakan Yıldız, özellikle nükleer santral gibi çok farklı organizasyonları içeren büyük işlerin zaman zaman tehditleri ve fırsatları olacağını işin başında söylediğini anımsatarak, “İşletmeye alım süreleriyle alakalı öngörülmüş bir gecikmemiz şu anda yok. Japonya’yla yapacağımız nükleer santral için de öngörülmüş bir gecikmemiz yok. Zaman zaman işlerin hızlandığını, zaman zaman yavaşladığını göreceğiz. Bunların bir kısım gerekçeleri de olacak ama nükleer kararlılığımızla alakalı konuda herhangi bir kesinti olmayacak. Biz işlerimize devam ediyoruz ve yoğun şekilde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Doğalgazın serbestleşmesi

Türkiye’de 10 milyar metreküplük doğalgaz kontratının özel sektörle paylaşıldığına değinen Yıldız, “Zamanı biten kontratlar geldiğinde bu sürecin devam edeceğini söyleyebilirim. Rusya’ya 4 milyar metreküp daha özelleşmeyle alakalı teklifimizi götürdük” dedi.

LNG depolama tesislerinin 2 katına çıkarılmasını amaçladıklarını dile getiren Yıldız, bu konuda yerli ve yabancı yatırımcılara da çağrıda bulundu. Yıldız, “Yatırımcı yarın gelirse yarın çalışabiliriz” diye konuştu.

İran ve Irak’tan enerji ithalatları

Bakan Yıldız, İran ve Irak’tan yapılan enerji ithalatlarına ilişkin sorular üzerine, Türkiye’nin İran’dan petrol ve doğalgaz konusunda ciddi tedarikleri olduğunu söyledi. Yıldız, şöyle devam etti:

“Bunu bundan sonra daha fazla düşüremeyeceğimizi, geldiğimiz noktanın bir doyum noktası olduğunu söylemem lazım. Şu anda yılda yaklaşık 5 milyon tonlar civarında bir alımımız var. Bundan sonrası Türkiye’nin arz güvenliğini sıkıntıya sokacağından daha fazla düşmeyi öngörmüyoruz. Türkiye’nin ihtiyaçlarının, büyümesinin  bizler için önemli olduğunu herkes takdir eder.

Şu ana kadar belli indirimler yaptık ama daha fazla yapma imkanımız kalmadı. Çünkü asfalt malzemesi için gerekli bitümün tedarik edildiği noktalardan bir tanesi. Türkiye duble yollarını yapmaya devam edecek. 16 bin kilometreyi şu anda geçiyoruz, çok fazla malzemeye de ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu rakamdan daha fazlasını indiremeyeceğiz.”

“Sınır noktasındayız”

İran konusunda Türkiye’ye için BM kararlarının bağlayıcı olduğunu vurgulayan Yıldız, “Tabi ki model ortağımızın ne tür kararlar aldığını takip ederiz ama Türkiye’nin ihtiyaçlarının anlaşılabiliyor olması lazım. Türkiye 10 yıl önceki rakamlarla duran bir ülke değil”  dedi.

Yaptırımlardan ziyade serbestleşen bir ekonomiye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yıldız, Türkiye’nin, İran konusunda bundan sonraki tedarikiyle alakalı sınırda bulunduğunu belirtti.  Yıldız, “Vatandaşımızı, iç ihtiyaçlarımızı düşünmek bizim görevimizdir” diye konuştu.

Taner Yıldız, ülke ilişkilerinde gerginliğin sürdürülemez olduğunu da vurguladı.

Bakan Yıldız, Irak ve İran’dan doğalgaz ithaline ilişkin gelişmelerin sorulması üzerine, Irak’ın üretebildiği doğal gazı,  ham petrolü ve pazarlara sunabildiği her türlü mamulle alakalı teklif ve talepleri olabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Kardeş ve komşu ülke Irak şu anda en büyük petrol tedarikçilerimizden bir tanesidir. Bunu artırarak devam etmeyi düşünüyoruz. Türkiye, Irak’ta üretilebilecek ve ihraç edilebilecek bir doğalgazın taliplisi olacaktır.”

Çin’in nükleerde şansı var mı?

Çin’in nükleer santral yapımında şansı olup olmadığı sorusuna karşılık Bakan Yıldız, halen Çinli işletmelerin Türkiye’de çeşitli alanlarda yatırımlar yaptıklarını anlattı.

Yıldız, “2. nükleer güç santraline ilişkin müzakere sürecini kapattık. Bundan sonrasıyla alakalı gelişmeleri hep beraber takip edeceğiz ama Türkiye’nin nükleer hedefleri bununla sınırlı değil. Bundan sonraki yapacaklarımızda yine Çin’le müzakere etmeyi sürecin haricinde bırakmıyoruz” dedi.

Petrol fiyatı konusundaki görüşü sorulan Yıldız, petrolün varil fiyatının 95-100 dolarlar civarına çekilebileceğini kaydetti.
AA