İhracatçılar Dikkat!

Reel Sektör
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, son dönemde kendilerini ihracatçı ya da alıcı olarak tanıtıp, dolandırıcılık yapanlara rastladıklarını belirterek, dikkatl...
EMOJİLE

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal, son dönemde kendilerini ihracatçı ya da alıcı olarak tanıtıp, dolandırıcılık yapanlara rastladıklarını belirterek, dikkatli olmaları konusunda şirketleri uyardı.

Kendilerini ihracatçı ya da alıcı olarak tanıtan dolandırıcıların firmalarla bağlantı kurup malı veya parayı aldıktan sonra krizi bahane ederek, muhataplarını zarara uğrattıklarını belirten Dal şöyle konuştu: ”İnternet üzerinden firmaları belirleyen dolandırıcılar, elinde ucuz mal bulunduğunu veya mal almak istediğini bildiriyor. Bağlantı kurulmasının ardından, malı aldıktan sonra parayı verme vaadinde bulunuyor. Sonrasında ülkelerindeki krizi bahane ederek ‘parayı ödeyemeyeceklerini’ bildiriyor. Bu tür dolandırıcılar ihracatçıyı çöküşe sürüklüyor.”

Dal, bazen de ”krizden dolayı elindeki malı ucuza satacağını” söyleyerek bu kişilerin ”işlerini yürüttüğü” ifade ederek, şunları kaydetti: ”İnternet üzerinden hangi firmanın hangi ürüne ihtiyacı olduğunu araştıran bu kişiler, tespit ettikleri firmaları e-posta bombardımanına tutuyor. Yeni ürün almak isteyen kişi de ucuz fiyat görünce kabul ediyor. Ürün için bir miktar ödeme yapıyor ama sonrasında ürün gelmeyince dolandırıldığını anlıyor.”

Bu durumun hem ihracatçıları hem de ülkeleri zor durumda bıraktığını anlatan Dal, ”Gecesini gündüzüne katarak ellerinde çantalarla ülke ülke gezen ihracatçılarımızı ve müşterilerini dolandırıcılık yapan kişilere karşı uyarıyoruz. Bizler ellerimize aldığımız haritalarda pazar tespiti için araştırmalar yapıyoruz. Nereye hangi ürünü nasıl satarsak ülkemizin adını daha çok duyurabiliriz diye düşünüyoruz. Birileri çıkıyor yıllar boyunca kazandığımız güveni bir hamlede siliyor” dedi.

İhracatçılara ve müşterilere dikkatli olmaları önerisinde bulunan Dal, iyi araştırma yapılmadan kimseden ürün satın alınmaması ve ürün satılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Dal, dünyadaki bütün ihracatçıların ülkelerinin tanıtımını yapan kültür elçileri olduğunu ifade ederek, ”Alışveriş esnasında sergilenen her tutum, ihracatçıya değil, ülkesine mal edilir. Onun için ihracatçıların attıkları her adımda ülkelerini düşünmek zorunluluğu vardır. Bu bağlamda bakıldığı zaman ihracatçılar ülkesini vezir de yapabilir rezil de” dedi.

Trt.net.tr