Girişimcilere 30 bin liralık faizsiz kredi

Reel Sektör
Kamu bankası Halkbank ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) birlikte yaptığı Girişimcilik Eğitimleri İşbirliği Protokolü imzalandı. Halkb...
EMOJİLE

Kamu bankası Halkbank ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) birlikte yaptığı Girişimcilik Eğitimleri İşbirliği Protokolü imzalandı. Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, kendi işini kurmak isteyen ve ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ni başarıyla tamamlayan girişimci adaylarına KOSGEB’in Yeni Girişimci Desteği çerçevesinde 30 bin liralık destek vereceklerini, banka teminatı alanlara da 70 bin liralık faizsiz kredi imkanı sunacaklarını söyledi. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’ın da katıldığı törende konuşan Aslan, proje kapsamında kendi işini kurmak isteyen girişimci adaylarının 70 saatlik bir eğitim programına tabi tutulacaklarını vurguladı. Aslan “Bu eğitimleri başarıyla geçenlere KOSGEB’in Yeni Girişimci Desteği adlı 30 bin liralık destek vereceğiz. Banka teminatı alanlara da 70 bin liralık faizsiz kredi desteği vereceğiz” diye konuştu.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da girişimcilere destek olmak için yola çıktıklarını belirterek, bunun için en önemli ayaklardan bir tanesinin eğitim ve danışmanlık olduğuna dikkati çekti. Kaplan, 2010 yılında paydaş kuruluşlarla eğitim vermeye başladıklarının altını çizerek, eğitim alanların sayısının 80 bini aştığını, 2012 yılı sonunda da bu rakamın 100 bine ulaşmasını beklediklerini bildirdi. Eğitim alanların yaklaşık yüzde 45’inin kadın girişimci adayı olduğuna işaret eden Kaplan, girişimcilerin sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Bireysel yatırımcılara teşvik geldi

Finansman kaynaklarının çeşitlenmesi gibi aktörlerin oyuna girmesini istediklerini, bankaların da bu konuda çok istekli olduğunu ifade eden Kaplan “Halkbank da bunlardan biri. Farklı çözümleri de getireceğiz. Bu başlangıç” diye konuştu. Finansman anlamında çeşitliliği artırmak, girişimcilerin teminat problemini aşmalarına yardımcı olmak istediklerinin altını çizen Kaplan “Hükümet de bu konuda adımlar atıyor. İş melekleri ülkemizde eksik bir yapıydı. Girişimcilerin fikrine para yatıracak bireysel yatırımcılara teşvik uygulamaları geldi” dedi.

UZUN VADELİ YATIRIM KREDİLERİ YOLDA

MUSTAFA Kaplan, KOSGEB olarak Avrupa Yatırım Fonu ile bu konuda ortak bir protokol imzaladıklarını söyledi. Kaplan, alternatif finansman araçlarının Türkiye’de yaygınlaşması için yeni uygulamalar başlatmak istediklerini belirterek “Kredilere baktığımızda kısa vadeli ve küçük miktarlı kredilerin daha yaygın olduğunu görüyoruz. Artık uzun vadeli yatırım kredilerinin önünün açılacağı açılımları da getirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah bu konularda çok değişik çalışmaları kendi içimizde başlattık. Bu proje bir başlangıç. Nitelikli girişimcilerin sahaya sürülmesine imkan tanıyacağını düşünüyorum” diye konuştu.

AA