Erdoğan müjdeyi verdi: Yüzde 29 arttırıyoruz

Reel Sektör
Türkiye’yi kur, faiz ve enflasyon sarmalına hapsetmek isteyenlere karşı birlikte zafer kazanılacağına dikkat çeken Erdoğan, istihdam seferberliğine destek vermenin her iş insanın vefas...
EMOJİLE

Türkiye’yi kur, faiz ve enflasyon sarmalına hapsetmek isteyenlere karşı birlikte zafer kazanılacağına dikkat çeken Erdoğan, istihdam seferberliğine destek vermenin her iş insanın vefasının gereği olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hububat alım fiyatlarını açıklayarak müjdeyi verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TMO tarafından geçen yıl ton başına 1050 liradan alınan sert ekmeklik buğdayın fiyatının bu yıl yüzde 29 artışla ton başına 1350 lira olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarından satır başları;

TOBB’un 75’inci genel kurulunun ülkemiz ve iş dünyamız için hayırlara vesile olmasını Allah’tan diliyorum. Burası üretimin ticaretin, istihdamın, Türkiye ekonomisinin tamamının temsil edildiği bir çatı. Ekonomi başta olmak üzere ülkemizin geleceğine ilişkin hemen her konuda iş dünyamızla istişare etmeye özen gösterdik. Aldığımız tüm kararların; ortak aklın, vicdanın ürünü olması için gayret gösterdik. Ankara ve tüm şehitlerimizde iş dünyamızın çatısının genel kurullarına, ödül törenlerine ve diğer etkinliğine katılarak yol arkadaşlığımızı güçlendirdik. Her vesileyle ülkemizin sorunlarını, taleplerini konuştuk, tartıştık.

“ALLAH’IN İZNİYLE BU ÜLKENİN VE MİLLETİN ÖNÜNDE KİMSE DURAMAZ”

Türkiye’yi 2023 hedeflerine yine birlikte ulaştıracağız. İş dünyamız kendini geleceğe ne kadar hızlı hazırlarsa, biz de o hedeflerimize o derece çabuk varırız. Sizlerin azmi, çalışkanlığı dirayeti ve kabiliyetiyle önümüze çıkartılan engelleri birer birer aşarak hedeflerimize doğru yürümeye devam ediyoruz. Sizler ürettiğiniz, istihdamı artırdığınız, ihracatı yükselttiğiniz, yatırımlarınıza devam ettirdiğiniz sürece Allah’ın izniyle bu ülkenin ve milletin önünde kimse duramaz.

Türk Malı ibaresi artık dünyanın dört bir yanında kalitenin sembolü haline gelmişse, bu başarının altında sizlerin imzası vardır.

Bir kez daha Türkiye’nin büyümesi, güçlenmesi, zenginleşmesi mücadelesine katkı veren her bir kardeşime teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz 17 yıldaki istikrar ve güven ikliminde gerçekleştirdiğimiz bu başarılar bize önümüzdeki dönemde çok daha büyük başarılara imza atabileceğimize işaret ediyor. Türkiye’yi 2003’ten 2018’e kadar yılda 5,6 büyütme başarısını birlikte gösterdik. Her ne kadar döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle biraz gerilemiş de olsa milli gelirimizi üç kattan fazla arttırmayı birlikte başardık. İhracatımızı 169 milyar doların üzerine beraberce çıkardık. Turizmde 46 milyon turist sayısına birlikte ulaştık. Birileri borçlanma rakamları üzerinden fırtına koparmaya çalışıyor. Bunun farkındayız. Kamu borç stokumuzun milli gelirimize oranı yüzde 13,7 düzeyindedir. Göreve geldiğimizde yüzde 60’ın üzerindedir.  Mayıs 2013’te IMF’ye olan borcu herhalde sıfırlamayı bir kenara koymak mümkün değildir.

“TÜRKİYE’Yİ KUR, FAİZ, ENFLASYON SARMALINA HAPSETMEK İSTEYENLERE KARŞI ZAFERİ KAZANACAĞIZ”

Bazı sirk cambazları bu konuyla ilgili bile döviz rezervi için gayri samimi açıklamalar yapmak suretiyle olumsuz hava oluşturmanın gayreti içindeler. Türkiye’yi kur, faiz, enflasyon sarmalına hapsetmek isteyenlere karşı bu zaferi beraber kazanacağız.

“BU MESELEYİ MİLLİ BİR MESELE OLARAK GÖRMELİYİZ”

Son dönemde ardı ardına ülkemize ve milletimize kurulan tuzakların sebebi, ülkemize siyasi olduğu kadar ekonomik olarak da diz çöktürmektir. Seçimin birkaç ay öncesinde, patates soğan meselesini ne ile izah edeceğiz? Bunların hepsi siyasi müdahale anlayışı değil midir? Bütün bunların hepsinin nasıl çürütüldüğünü, o depolardan, ambarlardan nasıl çöplüklere götürüldüğünü hep birlikte gördük. Bunların ne adına, ne mesajlar verilmek istendiğini de hep birlikte milli bir mesele olarak görmeye mecburuz.

İSTİHDAM İÇİN SEFERBERLİK

Geçenlerde yine bir istihdam seferberliği için TOBB çatısı altında bakan arkadaşlarımla beraber bir araya geldik ve tüm Türkiye’deki oda borsa hepsine bir çağrıda bulundum. Neydi bu? Yaklaşık 1,5 milyon üyesi bulunan TOBB’un her bir üyesi kalksa bir iki tane istihdam sağlasa bu sayı nereye varır 3 milyona varır. O gün biz o sözleri aldık. Şimdi bu yıl sonuna kadar biz bu istihdamı bekliyoruz. Ve diyorum ki, o zaman kalkıp bazı bu milleti çok sevdiğini iddia edenler ne dediler? “TOBB; iktidarın yan bahçesi midir, arka bahçesi midir?” Yani  TOBB’un böyle bir istihdam meselesinde hükümetle dayanışma içerisinde olmasından daha doğal ne olabilir? Biz bu çağrımızı yaptık. Bu çağrımızı sadece TOBB’a değil, diğer STK’lara da onlara da aynen yönelteceğiz. “Burası Türkiye burada iş var” sloganıyla yola çıktık. Öncü veriler bu yılın ilk çeyreğinde 100 bin kişilik artışa işaret ediyor. Bu önemli bir rakamdır, ama yeterli değildir. yaz sezonunun açılmasını da fırsat bilerek gaza basmalı ve hedefe doğru yol almalıyız. 

İstihdam seferberliğine gerekiyorsa şartlarını zorlama pahasına destek vermek ülkesine, milletine olan vefasının gereğidir diye inanıyorum. Sahip olduğunuz her şeyi borçlu olduğunuz ülkeniz bugün sizden fedakarlık bekliyor. 

MÜTEAHHİTLERE UYARI

Öyle müteahhitlerimiz var ki, aldıkları işi bir yıl iki yıl üç yıl geri bırakmak suretiyle… Bunlara gerekli uyarılar yapıldığı halde biz onların hesaplarına bir bloke uygulamadık. Ama yatırım orada duruyor. Eğer bunu yapamayacaksan böyle bir ihaleye niye girdin? Ve biz çoğu zaman bakanlarımızla şahsım da başta olmak üzere bu insanların peşine düştük.

Bir diğer yandan limanlarımıza ve bütün bu yüklerin taşınması konusunda şu 17 yıl içerisinde yapılan altyapı yatırımlarını görmemezlikten görebilir miyiz? 

TURİZME DESTEK

Turizmde, organize sanayi bölgelerinde her türlü desteği veriyoruz. Daha geçen hafta bakanım geldi önüme proje koydu, konuştuk. Dedik ki memnuniyetle bu adımı atabiliriz. Şehir hastaneleriyle sağlıkta en önemli adımları attık atıyoruz. Yerli yabancı kim olursa olsun bu kapıları açtık. Ve ben şu anda TOBB’un mensupları arasında, yani bu yatırımlar için kim gelirse; dün TÜSİAD ile görüşme yaptım onlara da söyledim. Kim gelirse, kimleri getirirseniz başımızın gözümüzün üstünde yeri vardır. Yeter ki getirin, yeter ki yatırım yapsınlar. Bunların önünü kesmek diye bir şey bizim hükümetimizde, kabinemizde olamaz.

FAİZ MESELESİ

Benim faiz konusundaki hassasiyetimi sizler de biliyorsunuz. Bundan kurtulmak; ki bir ara biliyorsunuz biz 4,6’ya kadar düşürdük. Ve o dönemde enflasyon 6-7 civarındaydı, tek haneli rakamda. Ondan sonra işte biliyorsunuz Gezi olayları patlak verdi. Gezi olaylarının faillerinin de kimler olduğunu biliyorsunuz. Bunlar niye yapıldı? Türkiye’ye diz çöktürmek için atılan adımlardı. Benzer adımları atmak istediler yapamayacaklar.

KOBİ’LERİMİZİ İÇİN PEK ÇOK DESTEK PROGRAMI UYGULADIK

Mesela 24 Haziran seçimlerinden bu yana KOBİ’lerimiz için pek çok destek programı uyguladık. Kimilerinin kapsamını genişlettik. Finansman konusundaki sıkıntıları aşmak için hem kamu bankalarını hem de özel bankalarını biz harekete geçirdik. Vergi indirimleriyle, beyaz eşya, otomotiv, konut için destekleri sağlamadık mı? Cari açığın milli gelirimize oranını düşürerek döviz ihtiyacımızı azalttık. Tanzim satış formülünü geliştirdik. Bu konuyla ilgili köklü hazırlıklarımız sürüyor. Asli işimiz işte bunlar olduğunu aklımızdan çıkartmadan çalışmaya devam edeceğiz.

Kur faiz ve enflasyonu mutlaka hedeflerimize uygun seviyeye indirmekte kararlıyız. Seçim dönemini geride bıraktık. Ve tüm enerjimizle icraata yoğunlaştık. Yaptırım tehditleri, Türkiye ile ontolojik sorunu olan çevrelerin boş durmayacağını da açıkça gösteriyor. Ama artık biz de onların numaralarını çözdük ve nasıl tedbir alacağımızı öğrendik. Şifreler çözülmüştür. Çok can yakıcı dalgaların ortaya çıkması kolay değildir. Önümüzdeki dört yılı bu doğrultuda en verimli şekilde kullanacağız.

BUĞDAY ALIM FİYATLARI YÜZDE 29 ARTTI

Malum mevsim itibariyle çiftçimiz toprağını sürdü, alın terini akıttı ve hasat dönemi için hazırlanmaya başladı. Yağış bakımından bereketli bir yıl geçiriyoruz. Hububat alım fiyatını, hasat dönemi başlamadan açıklayarak üreticimizin emeğine göz diken fırsatçıların önüne geçiyoruz. Şimdi bu yılın hububat alım fiyatlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Toprak Mahsulleri Ofisi geçen yıl 1050 liradan alınan sert buğday, bu yıl yüzde 29 artışla ton başına 1350 lira olmuştur.  Kaliteli buğday ise 1400 lirayı geçecektir. Arpa alım fiyatı yüzde 33 artışla ton başına 1100 lira olarak belirlenmiştir. 

Ayrıca çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üreticilerimize 200 lira mazot, gübre desteği yapılacaktır.

 

Haber7