‘Enflasyonu BİM fiyatlarıyla düşük gösterdiler’

Reel Sektör
Yeniçağ gazetesi yazarı Ahmet Takan, AKP hükümetinin enflasyon rakamlarını nasıl düşük gösterdiğine ilişkin bir yazı kaleme aldı. TÜİK’te görevli üst düzey bir bürokratın kendisine verdiği bilgiye gör...
EMOJİLE

Yeniçağ gazetesi yazarı Ahmet Takan, AKP hükümetinin enflasyon rakamlarını nasıl düşük gösterdiğine ilişkin bir yazı kaleme aldı. TÜİK’te görevli üst düzey bir bürokratın kendisine verdiği bilgiye göre, A101 ve BİM fiyatlarıyla enflasyonun düşük gösterildiğini kaydeden Takan, TÜİK yetkilisinin sözlerini şöyle aktardı:

“Fiyatlar derlenip bittikten sonra merkeze gönderilir. İkinci tur fiyatları derlendikten sonra ne oldu ise 26 Aralık’ta yeterli düşüş olmasa gerek ki son günde bir talimat; fiyatı düşen veya çok tüketilen maddelerin fiyatları tekrar derlendirildi, bu fiyatlar dikkate alındı. 2 ay önce de sabit madde çeşidi olan ve zincirleme endekste yer almayan BİM ve A101 marketleri enflasyon sepetine dâhil edildi, birden yüzde 2’ye yaklaşan düşüş… Ve bu şekilde metodolojiye ters bir durumla fiyat takibi yapılarak enflasyon hesaplandı.”

 

“Temel fiyatlar 2 tur toplanır. Ayın 10 ile 15’i arasında birinci tur, 20 ila 25’i arasında ikinci tur toplanır. Veri girişi yapılır, bu merkeze anında düşer. Ayın 26’sında enflasyon fiyatlarına parfüm ve hediyelik eşyalarla ilgili bir talimat gönderdiler. İkinci tur fiyatlarını kabul etmediler. Son alınan fiyatları tamamen yeniden aldırdılar. Vahimi buydu. 26 Aralık’ta fiyatları tekrar derlettiler, parfüm ve diğerlerinin de alınması talimatıyla. Eskiden alınan parfüm fiyatlarını kabul etmediler. Yılbaşı dolayısıyla indirime girdi ya bunların çoğu… Bütün metodoloji ve kuralları bozdular. 26’sından sonra alınan rakamlar geçerli oldu ve enflasyon düşük çıktı.”

SANKİ HER AİLE OTOMOBİL ALIYOR

“Son iki ayda olağandışı bir şey oldu. ‘Enflasyonla mücadele edeceğiz’ açıklamalarından sonra olağanüstü bir şekilde BİM ve A101’lerden tüm bölgelere -26 bölgemiz var bizim- BİM ve A101’lerden fiyat toplayacaksınız dediler. Enflasyon sepetinde olan fiyatlar var ya, onları toparlayacaksınız dediler. Ekim ayında emirle bunu söylediler.”

“Bir anda bazı elektroniklerin, otomobillerin fiyatlarını hiç yokken aldırdılar. Sanki her bölgede 1 aile otomobil alıyormuş gibi… Ne oldu? ÖTV indirimi ile birlikte… Birdenbire sepetin artış ve enflasyon oranlarını düşürdü. Neye göre? Göreceli olarak sübjektif olarak düşürdü. Kâğıt ve sepet üzerinde gerçekten düşürüldü!”

“Zaten, bütün bölge müdürleri ve daire başkanlarını da mülakata çağırdılar. Niye? Gözdağı veriliyor. Kol kırıldı yen içinde kaldı!”