Enerjide Yüzde 70 Tasarruf Sağlanacak

Reel Sektör
Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik değişikliği ve uygulama esaslarının yer aldığı tebliğin çıkması konut ve işyerlerinde heyecan yarattı. Yönetmelik ile isteyen herkes ...
EMOJİLE

Enerji Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik değişikliği ve uygulama esaslarının yer aldığı tebliğin çıkması konut ve işyerlerinde heyecan yarattı. Yönetmelik ile isteyen herkes rüzgar türbini kurarak ihtiyacı olan elektriği üretebilecek ve fazlasını dağıtım şirketlerine satabilecek. Bu imkan rüzgar türbini piyasasını da bir hayli hareketlendirmiş görünüyor.

En fazla talep İstanbul’dan
 
SoyutWind’in Genel Müdürü Serhat Ay, kendi elektriğini üretmek isteyen sanayi, konut, turizm ve tekstil sektöründen rüzgar türbini kurmak için büyük talep olduğunu söyledi. En yoğun talep İstanbul’da yeni yapılan ve yapılacak olan sitelerden gelirken, mevcut sitelerde de şu an için 10’a yakın başvuru yapıldığı bilgisi verildi.

Herkes kurabilir
 
Yeni yönetmeliğe göre ister tüzel, ister gerçek kişi olsun herkes sahip olduğu kaynakları kullanarak ihtiyacı olan elektriği üretebilecek. Bu durum rüzgar enerjisi bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri olarak kabul edilen Türkiye’de enerji sektörünün gelişmesini sağlayacak. Yeni düzenleme ile küçük tüketiciler bir araya gelerek tek bir rüzgar türbiniyle konutlarının, yazlıklarının, ticarethanelerinin, fabrikalarının ve turizm tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.

Yatırım maliyeti 750 bin dolar
 
Rüzgar enerjisinden yararlanılarak elektrik üretmenin maliyeti ise 150 daireli bir sitede 500 kW’lık elektrik üretimi elde edebilmek için kurulacak rüzgar türbininin maliyeti 700 bin ile 750 bin dolar arasında değişiyor. 500 dairelik bir site için üç adet 500 kW’lık rüzgar türbini kurulması gerekiyor. Lisanssız elektrik üretiminde üst sınırın 500 kW olarak belirlendiğini ifade eden Serhat Ay,  "500 kW’ın üzerinde elektrik gideri olan site, fabrika ya da turizm tesisleri ihtiyaçlarının kalan kısmını şehir şebekesinden karşılayabilecek. Yönetmeliğin verdiği limitlerde üretim yapan kuruluşlar aylık enerji giderinden yüzde 40 ila yüzde 70 arasında bir tasarruf sağlayacak. Bu da son derece önemli bir rakam" diye konuştu.

3,5 yılda amorti ediyor.

Rüzgar enerjisinden yararlanarak elektrik üretmenin maliyeti 750 bin dolar olsa da bunun geri dönüşü 3,5 yılda sağlanıyor. 750 bin doların Türk Lirası karşılığı  1 milyon 349 bin 25 lira. 500 kW elektrik üretiminin TL karşılığı rüzgarın durumuna göre aylık 30 bin lira ile 45 bin lira arasında değişiyor. 150 daireli bir sitede aylık 30 bin liralık elektrik üretildiğini baz aldığımızda bu rakam yıllık 360 bin liraya denk geliyor. Bu da rüzgar türbininin 3 yıl 7 ay gibi sürede kendisini amorti ettiğini gösteriyor. 150 dairelik bir apartmanda en düşük üretim baz alındığında daire başına aylık 200 liralık elektrik üretiliyor. 

Başka bir yere inşaat mümkün
 
Rüzgar türbininin kurulması için yönetmelik önemli bir ayrıntıya da yer veriyor. Buna göre site ve işyerlerinde rüzgarın yeterli olmaması durumunda, türbin rüzgarın kuvvetli olduğu bir başka bölgeye kurulabiliyor. Yani sitenin Avrupa yakasındaysa siz türbini Anadolu yakasına kurabiliyorsunuz. Elde edilen rüzgar ise site veya işyerlerinin elektrik kullanımına mahsup ediliyor.

Yerli üretim yapan karlı
 
Konut ve işyerlerinde yerli rüzgar türbinini tercih edip ihtiyacı olanı kullanan, fazlasını ise satmak isteyenlere de devlet, satış fiyatında torpil geçecek. Üretimde yerli rüzgar türbinini tercih edenlerin satış fiyatı 11 cent/kW yani diğerlerine göre yüzde 50 daha yüksek olacak.

Bugün