Ekonomik büyüme için firma verilerinin doğru kullanılması gerekiyor

Reel Sektör
Günümüzde çok uluslu büyük şirketlerden küçük ve orta ölçekli işletmelere kadar birçok kurum ve kuruluş, hizmet süreçleri sonucunda ortaya çıkan verilerin doğru ve verimli kullanımına ağırlık vermeye ...
EMOJİLE

Günümüzde çok uluslu büyük şirketlerden küçük ve orta ölçekli işletmelere kadar birçok kurum ve kuruluş, hizmet süreçleri sonucunda ortaya çıkan verilerin doğru ve verimli kullanımına ağırlık vermeye başladı. Dijitalleşme ile birlikte son yıllarda adını sıkça duyduğumuz ve giderek önem kazanan büyük veri; verilerin toplanıp, düzenlenerek, tahminler yapma, öngörülerde bulunma ve işletmenin sahip olduğu verilerden yola çıkarak şirketlere akıllı yönetim imkanı sağlıyor. Türkiye’de büyük veri konusunda çalışmalar yapan firmaların olduğu belirtilirken, büyük verinin etkin kullanımı için altyapı ve nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulduğu kaydediliyor.

Ülkemizde büyük veriyi kullanmaya çalışan birçok firmanın olduğunu belirten Ereteam’in CEO’su Kutlay Şimşek“Anlamsız verilere büyük veri diyemeyiz. Gerçekten değer kattığımız veriler büyük veri anlamına geliyor. Bu noktada büyük veri çözümlerinden bahsetmek mümkün. Türkiye’de büyük veri konusunda Ar-Ge çalışmalarıyla birlikte öncülük eden firmalar bulunuyor. Bunların dışında da büyük veriyi kullanmaya çalışan çok sayıda firma var. Ancak bunlar altyapılarını tamamlamış, bu çözümlere hazır ve buradan elde edilen sonuçları kullanabilecek nitelikte değiller. Büyük verinin daha etkili kullanılabilmesi için ciddi hazırlıklar gerekiyor. Büyük veriyi anlamak, yorumlamak için teknoloji bize ne kadar yardımcı olursa olsun bu konuda nitelikli insan kaynağına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Kalıcı Müşteri Memnuniyeti Sağlanıyor

Büyük verinin doğru işlenmesinin rekabette üstünlük sağlayacağının altını çizen Şimşek,“Büyük verinin doğru bir şekilde kullanılması, şirketlerin ekonomik büyüme sağlamasına yardımcı oluyor. Şirketlerin yenilikçi çözümler üretmesi ve müşteri ilişkilerini iyileştirebilmesi için, toplanan bilgilerin hızlı şekilde analiz edilmesi ve belli bir sistematik çerçevesinde anlamlandırılmalı. Eskiden olduğu gibi klasik pazarlama kanalları değil, günümüzde önem kazanan özel grupları hedef alan yeni pazarlama stratejileri büyük veriden elde edilen saptamalarla mümkün. Ayrıca, büyük veri, şirketlere müşterisini tanıma avantajı da sağlayarak, tüketicinin tercih ve alışkanlıklarına göre ona özel hissettirecek hizmet sunma fırsatını sağlamış oluyor.” dedi.

Büyük Veriye En Büyük Yatırım Telekomünikasyon Sektöründe

Firmaların büyük veriye ne ölçüde yatırım yaptığına da değinen Şimşek, “Özellikle telekomünikasyon alanında büyük veriye önem veren ve ciddi yatırımları olan firmalar var. Bunun yanı sıra her kurum, sosyal medya datasından tutun da insanların lokasyon bilgisine kadar birçok veriyi kullanıp, kendisine bir şey katabilir. Ancak bu konuda Türkiye’de henüz atılmış somut adımlar yok” dedi.