Ekonomide bahar havası için faizler insin

Reel Sektör
Merkez Bankası’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘faizi indir’ çağrısı geldi. Resmi ziyaret için dün Azerbaycan’a hareketinden önce gazetecilerin sorularını cevaplayan...
EMOJİLE

Merkez Bankası’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan ‘faizi indir’ çağrısı geldi. Resmi ziyaret için dün Azerbaycan’a hareketinden önce gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan’ın gündeminde faizlerin düşürülmesi konusu vardı. Mahalli seçimlerin ardından piyasaların olumlu tepki verdiğini, borsanın 70 bin seviyesini aştığını belirten Erdoğan, Avrupa ve FED’in de faiz indirimi düşündüğünü ifade etti. Yeni Şafak’ın haberine göre Erdoğan, şöyle devam etti:

TCMB GÖZDEN GEÇİRSİN

‘Seçim daha neticelenmeye başladı, piyasalar olumlu tepki vermeye başladı. İşte buyurun borsa 70,000’in üzerine çıktı. Faiz düşüyor. Şu anda herhalde Merkez Bankası da Para Kurulu’nu tekrar; olağanüstü toplar ve buna göre de bu dönemde yeniden, nasıl Avrupa’da da Avrupa Bankası faizde bu düşüşü göz önüne alarak yeni bir ayarlamayı düşünüyorsa ki mutlaka Fed de bu noktada açıklamasını yapacaktır, aynı şekilde TCMB de bu noktada kararını gözden geçirip daha önce olağanüstü toplanmak suretiyle nasıl yükselttiyse; bu sefer de bunu düşürmesi gerekir.’

ORAN DÜŞÜNCE YATIRIMCI GELECEK

Erdoğan, faiz düştüğü anda yatırımların artacağını belirterek, ‘Çünkü faiz düştüğü anda Türkiye’de yatırımcı şevke gelecektir. Daha çok yatırım yapacaktır. Kredi kullanma imkanı bu noktada artacaktır. Bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Şu anda bizim ekonomik olarak, bu gidişatımız gayet iyi bir şekilde devam ediyor. Aldığımız tepkiler bu noktada gayet olumlu. Bunları iyi değerlendirmemiz gerektiriyor. Şu anda ekonomik olarak bizim gidişatımız gayet iyi bir şekilde devam ediyor. Ekonomik olarak aldığımız tepkiler gayet olumlu’ dedi.

3. KÖPRÜ AÇILIŞI ÖNÜMÜZDEKİ YIL

İstanbul Boğazı üzerinde yapımı süren üçüncü köprünün açılışına ilişkin tarih de veren Erdoğan, ‘İnşallah hedef önümüzdeki yılın sonuna varmadan üçüncü köprüyü açabilmek’ dedi. Köprüdeki kulelerin her iki yakada da 198 metreye ulaştığını açıklayan Erdoğan, bağlantı yolları, üçüncü köprü yolları ve kavşak düzenlemelerinde çalışmaların devam ettiğini, bin kadar iş makinesinin inşa çalışmalarına katıldığını söyledi.

TANAP PROJESİ HIZLA SÜRÜYOR

Erdoğan, Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğagaz Boru hattının tamamlanması yönündeki çabalarının tüm hızıyla devam ettiğini anlatarak, şunu kaydetti: ’29 Ekim 2013’te açılışını yaptığımız Marmaray ile birlikte Pekin’den Londra’ya kesintisiz ulaşım imkanı sağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının da biran önce faaliyete geçmesi yönündeki çalışmalarımız sürüyor.’

ÇARKLAR DÖNMELİ

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Başbakan Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesine ilişkin açıklamasına destek verdi. Kopuz, şunları söyledi: ‘Başbakanımızın Merkez Bankasının faizleri düşürmesi yolundaki açıklamalarına katılıyorum. Merkez Bankası, daha önceki basın duyurularımızda ilettiğimiz gibi seçimler öncesindeki uzunca bir süreyi kapsayan bir dönem için toptan bir faiz artırmıştı. Dolayısıyla seçimler bitti. Dövizde de beklentilerimiz çerçevesinde düşüşler oldu. Bu ortamda reel ekonominin dişlilerinin daha hızlı dönmesi için faizlerin düşürülmesi yerinde olur. Faizlerin düşmesi, seçim sonuçlarıyla istikrarını koruyan ekonomimize ivme kazandıracaktır.’

KADEMELİ DÜŞÜRÜLSÜN

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, ‘Faizler kademeli düşürülsün, 5 yılda ancak yakaladığımız yüzde 10’luk büyüme devam etsin’ dedi. Negrin, Avrupa’da ekonominin rayına girmesiyle birlikte hazır giyim ihracatının yüzde 9-10 aralığında artığını belirterek, yaşanan bahar havasının devam etmesi için Merkez Bankası’nın faiz oranlarını kademeli olarak indirmesini beklediklerini söyledi.

MB EN İYİ KARARI ALIR

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, yerel seçimlerin ardından piyasaların olumlu tepki vermeye başladığını belirterek, ‘Bu tabloda bağımsız Merkez Bankasının faiz konusunda kararını doğru olarak vereceğine inanıyoruz’ ifadesini kullandı.

Merkez gelişmeleri izleyerek kararı verir

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, para politikasında gevşemeye ilişkin bazı yorumlar ve beklentiler olduğunu ancak Merkez Bankası’nın tüm yorumları ve gelişmeleri izleyerek nihai kararı kendisin vereceğini söyledi. Televizyonda soruları cevaplayan Babacan, köklü adımlar atılmadığı takdirde yüzde 3-4’ü geçen bir büyümenin sürdürülemez bir cari açığı beraberinde getirdiğini belirterek Türkiye için yüzde 4-5’in üzerindeki bir cari açık oranını risk olarak gördüklerini söylediklerini hatırlattı.

HAZİNE 31 YILLIK BORÇLANABİLİYOR

Devlet borcunun artık bir risk alanı olmaktan çıktığını, tüketici kredilerinin ise 5 aydır düştüğünü belirten Babacan. ‘Türkiye’nin kamu borcu artık hiçbir ortamda problem olarak anılmıyor. Hazine, piyasaların en çalkantılı olduğu dönemde 31 yıl sonrası için tahvil ihraç ediyor. Tüketici kredilerinin daha yavaş, ticari kredilerin daha hızlı artmasını istiyoruz’ diye konuştu.

Faiz indirimini destekliyorum

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yüksek faizin ekonomi için olumsuz olduğunu ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın TCMB’nin faizleri düşürmesi gerektiği yönündeki görüşünü ‘kesinlikle’ desteklediğini söyledi. Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) düzenlenen basın toplantısında, ‘Hiçbir ülkenin Başbakanı, faizler yüksek diye mutlu olmaz’ dedi.

BU ŞEKİLDE DEVAM EDEMEZ

Zeybekci, ‘Şu anda Merkez Bankası’nın elinde faizle ilgili yeterli enstrümanlar olduğuna inanıyorum. MB bunu değerlendirecektir. Faizin bu şekilde devam etmesini zaten kimse beklemiyor. Başbakanımızın bu görüşünü destekliyorum. Olması gereken zamanda faizler aşağı yönlü gelecektir’ dedi.

DOLAR TEPETAKLAK OLDU

Başbakan Erdoğan’ın, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun olağanüstü toplanarak faizleri düşürmesi gerektiği açıklamasının ardından dolar/TL, 2,1465’e kadar yükseldi. Piyasada faizlerin düşmesi yönünde beklentilerin hakim olmasıyla birlikte dolar gün sonuna doğru sert düşüşe geçti. Türk lirası karşısında değer kaybeden Dolar akşam saatlerinde 2,11’e kadar indi.

GECE YARISI OPERASYONU

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 29 Ocak gece yarısı gerçekleştirdiği toplantıda aldığı bir kararla politika faizini uzun süredir sabit tuttuğu yüzde 4,50 seviyesinden 550 baz puan artırma kararı alarak yüzde 10’a çıkarmıştı. Faiz artışının ardından bankalar ticari kredi faizlerini yüzde 14’ler seviyesinden yüzde 20’lere kadar yükseltti. Yükselen faiz reel ekonomiye takoz koydu.