“Cihad ve MÜSİAD” kitabını anlattı

Reel Sektör
Ayşe Büşra Erkeç’in haberi                            ...
EMOJİLE

Ayşe Büşra Erkeç’in haberi                                             

2008–2012 MÜSİAD Genel Başkanlığı yaptınız ve `Cihad ve MÜSİAD` isimli bir kitap çıkardınız, ben ilk başta kitabın ismi ile başlamak istiyorum. Neden Cihad ve MÜSİAD?
Ben yazar değilim, yazar olmadığım için yazmak zor olduğu gibi kitaba isim bulmak da zor oldu… Geniş istişareler sonucunda 200 isim arasında birden bire oluşan bir isim oldu `Cihad ve MÜSİAD`… Neden Cihat ve MÜSİAD dediğiniz zaman ise Cihad bizim ismimiz, MÜSİAD da başkanlığını yaptığım kuruluşun adı. İnsan hayatı bildiğiniz üzere sürekli bir mücadele ile geçiyor, bu mücadele kısmı bizim hayatımızda daha yoğun ve bildiğiniz gibi "cihad" da kelime anlamı itibarî ile mücadele demektir. MÜSİAD`ın kendisi bir cihat zaten bu maksatla düşünerek de bu isimde karar kıldık ve kitap çıktı… Çok olumlu tepkiler alıyoruz, gerek kitabın içeriği ve gerekse ismi ile alâkalı olarak.

İslâmi çerçeveden baktığımız zamanda dürüst bir ekonomi çizgisinde olmak da bir nevi cihad`tır değil mi? Bunun etkisi de sirayet etti mi kitabınıza?

Tabii ki mücadele hayatın birçok alanında devam ediyor. Ticaret işlerinde bu ön plâna çıkan bir hal oldu bizde. Bir de çalışma hayatımızla Müslüman kimliğimizle bulunmak ve işimizi devam ettirmekle alâkalı olarak hem yurt içi hem de yurt dışı gezilerimizde birçok alanda mücadele içerisindeyiz. Dürüst bir politika çizmek ve bunu hayatımıza geçirmek elbette zor bir durum buda dediğiniz gibi İslâmî çizgide hareket edince cihad kavramını sürekli ayakta tutuyor… Bunların hepsi cihad`ın parçalarıdır.

Peki, 14. MÜSİAD Fuarıyla alâkalı olarak ne düşünüyorsunuz, ne gibi katılımlar sağladı?

MÜSİAD fuarları bizim organizasyonlarımız arasında yer alan ve her yıl gerçekleştirdiğimiz faaliyetler arasında yer alıyor. Her yıl bir önceki yıla göre daha verimli geçiyor. 2012 de 14. MÜSİAD Fuarını gerçekleştiriyoruz. En son yaptığımız 2010 ve 2008 yıllarında benim dönemim içerisinde gerçekleşen fuarlara nazaran bu yıl daha verimli geçiyor. Daha gerilere baktığımız zaman da 2008-2006`dan daha sonraki fuarlarımız daha verimli idi… Bu demektir ki MÜSİAD her geçen yıl daha verimli ve daha çok ilerleyen bir çizgide yerini alıyor. Hepsi bir önceki ile kıyaslandığı zaman daha kaliteli ve üstün olduğunu görmek bizi onurlandırıyor ve nasıl daha iyisini yapabiliriz düşüncesi veriyor. Katılımcıların ve verimin arttığı bir organizasyona dönüştü. Allah`a çok şükür fuarın başlamasından 2-3 ay evvel fuar içindeki bütün yerlerimizi satmış durumdaydık. Üstelik fuar hacmini artırmış olmamıza rağmen yoğun bir ilgi ile karşılaştık. Tabii bu durum arkadaşlarımızın bize teveccühünün oluştuğu anlamını taşıyor. Burada da bitmiyor tabii, fuara katılan arkadaşlarımızın da hizmetlerimizden memnun olması gerekiyor. Ben de tek tek stantları dolaşıp arkadaşlarla görüşüyorum ve memnuniyetlerini görüyorum. Bunlar bizi mutlu ediyor; inşallah umudumuz bu memnuniyetin devam etmesi ve bizimde daha iyilerini yapmamız yönündedir.

Allah Kolaylık versin. Size herkesin belki de sıkça sorduğu fakat çok merak edildiğini düşündüğüm bir soru sormak istiyorum, kitabınızın ismi de bu soruyu sormamda beni yönlendirdi. MÜSİAD`ın açılımı ` Müstakil İş Adamları Derneği` olmasına rağmen `Müslüman İş Adamları Derneği` olarak akıllarda kalmasının nedeni nedir ve bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Evet, teşekkür ederim sorunuz için. Bu soru sıkça soruluyor ve merak ediliyor, buradan sizin aracılığınızla tekrar ifade edelim. Biz böyle bir ayrım yapılmasından hoşnut değiliz, bunu da uygun bulmuyoruz. Yani biz Müslüman`ız da başkası gayri Müslim mi ki bize bu ismi yakıştırıyor insanlar, böyle bir ayrım hoş bir ayrım değil. Fakat bizim MÜSİAD çatısı içerisine mütedeyyin isimleri kaydetmemiz buna sebebiyet veriyor. Elbette çizgimiz İslâmî Ticaret safhasında olduğu için dışarıdan insanların böyle bir izlenime kapılmaları da doğaldır. Önemli olan insanların karşısındaki duruşumuzdan ve düşüncelerinden ziyade Allahın bizi nasıl gördüğüdür. Çok da önemli değil, insanlar nasıl görmek istiyorsa o şekilde görebilirler.

Peki, buradan baktığımız zaman MÜSİAD`tan sonra Türkiye`de neler değişti?

MÜSİAD`ın ekonomiye girişinden sonra oldukça ciddi gelişmeler oldu. En başında MÜSİAD`ın varlığının Anadolu`yu hareketlendirdiğini, insanlarımıza güç ve güven verdiği kanaatindeyim. Baktığımız zaman kendi başlarına bir şeyler yaptıklarını görebiliyoruz. MÜSİAD insanlarımıza bu güveni verdi. Onların elinden tuttu ve tutmaya da devam edecek. Bugün eğer Türkiye`nin ihracatı devamlı artıyor ise ve Anadolu`daki hareketlilik artıyor ise bunda MÜSİAD`ın katkısı oldukça fazladır.

Bundan sonraki hedefleriniz içerisinde neler var?

Hedeflerimiz içerisinde ülkemize katkı sağlayacak rapor hazırlamaya devam edeceğiz. Bildiğiniz gibi biz çok rapor hazırladık ve rapor hazırlayarak ülkeye yön vermeye çalıştık ekonomi açısından. Nasıl ve hangi durumlarda ülkemiz yeni sistemler uygular ve nasıl bir yol izlerse daha iyi bir noktaya gelebilir diye. Plân program ve projelerle bu raporlarımıza devam edeceğiz ve katkı sağlayacağız.

İstanbul Valiliği-İstanbul Ajansı ve arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum. Son olarak söylemek istediklerinizi alabilir miyiz?

Başta Sayın Valimiz Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Ajansı ekibine şahsınız huzurunda çok çok çok teşekkür ediyorum… Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Ömer Cihad Vardan kimdir…

Ömer Cihad Vardan, 1962 Hendek doğumlu. 21 yılı aşkın zamandır MÜSİAD üyesi olan Vardan, başkanlık görevine seçilmeden önce derneğin Teşkilâtlanmadan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunu Vardan, yüksek lisans eğitimini ABD’de Ohio State Üniversitesi’nde aldı. Türkiye Makine İthalâtçıları Birliği Başkanlığı da yapmış olan Vardan, aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Üyeliği, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yönetim Kurulu Üyeliği ve İktisâdi Kalkınma Vakfı (IKV) Yönetim Kurulunda da Muhasip Üyeliği vazifeleri yürütmektedir. Bakanlar Kurulu kararıyla da yeni kuruluna İnsan Hakları Kurul Üyeliğine seçilmiştir.

istanbulajansi.com