Benzinde Neye, Ne Kadar Ödüyoruz?

Reel Sektör
Yılbaşında 3,90 TL olan benzin fiyatları yapılan zamlarla 22 Şubat’ta 4 lirayı aştı. Mart’ta üç kez zamlanan petrol fiyatları, Nisan’da da bir kez zamlandı ve 4,20 TL’ye ulaştı...
EMOJİLE

Yılbaşında 3,90 TL olan benzin fiyatları yapılan zamlarla 22 Şubat’ta 4 lirayı aştı. Mart’ta üç kez zamlanan petrol fiyatları, Nisan’da da bir kez zamlandı ve 4,20 TL’ye ulaştı.

3 Mayıs’taki zamla birlikte 95 oktan kurşunsuz benzin 4,29 liraya kadar yükseldi.

Benzin fiyatlarındaki artış nedeniyle kimi akaryakıt şirketlerini, kimi hükümeti eleştiriyor.

2,5 LİRASI DEVLETE
Avrupa’nın en pahalı benzinini kullanan Türkiye’de bir litre benzinin vergisiz fiyatı 1,7486 TL düzeyinde bulunuyor. ÖTV ve KDV’nin de eklenmesiyle benzinin fiyatı 4,29 TL’ye ulaşıyor. Bir başka deyişle benzin alanlar 4,29 liranın 2,5 lirasını devlete ödemiş oluyor.

HÜKÜMET VERGİ İNDİRİMİNE YANAŞMIYOR
Benzin fiyatlarındaki vergi yüküne karşın hükümet vergi indirimine yanaşmıyor; akaryakıt şirketlerinden fedakarlık istiyor.

Maliye Bakanı Şimşek son açıklamasında, ”Akaryakıt ürünleriyle iştigal eden firmaların kâr marjlarının Avrupa’nın üzerinde olduğunu biliyoruz. Türkiye’de yüzde 9, Avrupa’da yüzde 6 civarında olduğunu da biliyoruz. Tabii ki herkes üzerine düşen fedakarlığı yaparsa iyi olur” demişti.

ŞİRKETLER MALİYETTEN YAKINIYOR
Sektör temsilcileri kârın Avrupa’dan yüksek olduğunu belirtiyor ancak maliyetlerin de yüksek olmasından yakınıyor. Temsilciler, "Avrupa’da vergi akaryakıt ithal edildikten üç ay sonra ödeniyor. Bizde ise pompadan akınca ödüyorsun" diyor.

Ntvmsnbc