BDDK

Reel Sektör
Yakın geçmişe kadar Hazinenin ve Merkez Bankası nın gözetim ve denetimi altında olan bankacılık kesiminin siyasetten tümüyle bağımsız bir düzenleyici otoritenin gözetim ve denetimi altına alınması eği...
EMOJİLE

Yakın geçmişe kadar Hazinenin ve Merkez Bankası nın gözetim ve denetimi altında olan bankacılık kesiminin siyasetten tümüyle bağımsız bir düzenleyici otoritenin gözetim ve denetimi altına alınması eğilimi bütün dünyayı sarmıştır. Aslında bu eğilim yalnızca bankacılık kesimi için değil aynı zamanda enerji, ulaştırma, telekom gibi eksik rekabete hatta kısmen tekelleşmeye yakın bütün alanlarda egemen olmaya başlamıştır. Eskiden büyük ölçüde kamu kesiminin elinde bulunan bu alanlar kamu kesiminin elinden çıktıkça, ya da bir başka deyişle özel mülkiyete konu oldukça bağımsız bir kamu otoritesinin gözetim ve denetimi gündeme gelmiştir.

Türkiye’de 2000 yılında faaliyete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) da bu amaçla kurulmuştur. Kurum, nihai karar mercii görevi gören 7 kişilik bir kurulun yönetimi altında yürütme ve denetleme birimlerinden oluşmaktadır. Bankaların denetimine yetkili olan Bankalar Yeminli Murakıpları Kurulu bu kurumun bünyesinde bulunmakta ve bankaların yerinden denetimini yapmaktadır. Mali bünyesi zayıflamış bulunan bankalara devlet adına el konulması gerektiğinde BDDK gerekli kararı almakta ve bankanın yönetimi devralınarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmektedir.

Bankaların kurulması, şube açması, mali bünyesi zayıfladığın¬da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na alınması, satılması, tasfiyesi vb. hep bu kurumun görev ve yetkileri arasındadır. Kurumun görevleri arasında en önemli konular, bankalara ilişkin düzenlemele¬rin yapılması ve bankaların bu düzenlemelere uygun faaliyette bulunmasının denetlenmesidir.