Barzani, Türkiye için petrol musluklarını açtı

Reel Sektör
Kuzey Irak’ta enerji devi Exxon Mobile ile 6 sahada petrol arayacak olan TPAO, Barzani yönetiminden 6 saha daha istedi. Barzani, Diyarbakır’daki tarihi buluşmanın ardından Çoman, Halakan, ...
EMOJİLE

Kuzey Irak’ta enerji devi Exxon Mobile ile 6 sahada petrol arayacak olan TPAO, Barzani yönetiminden 6 saha daha istedi. Barzani, Diyarbakır’daki tarihi buluşmanın ardından Çoman, Halakan, Erbet blokları için Türkiye’ye olumlu cevap verdi. Böylece Türkiye bölgede en önemli enerji oyuncusu olacak.

Enerji devi Exxon Mobil ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Kuzey Irak’ta kurduğu Turkish Energy Company’nin (TEC) Konsorsiyum yetkilileri, Kuzey Irak’ta ilk kez sahaya indi. Kürt bölgesindeki 6 petrol blok sahasında EXXON ile ortaklık kuran TEC’in, bölgedeki Beşika, Pirmam, Betwata, Erbat Doğu, Kara ve Kush bölgelerinde EXXON Mobil ile yüzde 33 ortaklığı bulunuyor. Konsorsiyumu yetkililerinin, bölgedeki en karlı petrol sahası olarak tanımlanan Pirmam Blokunda incelemelerinde bulundukları, 2014’ün ilk çeyreğinde açılacak iki kuyu için yer tespiti yaptıkları bildirildi.

YERLERİ BELİRLENDİ

Kürt petrolleri içinde en karlı petrol bloku olarak adlandırılan Pirmam bölgesinde araştırma yapan konsorsiyum yetkililerinin, Pirmam’a bağlı Sartke ve Hacî Ahmed köylerinde önümüzedeki yılın ilk çeyreğinde kuyu açacakları öğrenildi. Bölgedeki uzmanlar her iki kuyudan günlük 700 bin varil petrol çıkarılıp nakledilebileceğini ifade ediyorlar.

ORTAK GÖRÜYORUZ

Bölgesel Kürt yönetiminin, TEC’in bölgedeki petrol sahalarına talip olmasından memnun olduğu ifade edilirken, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Tabii kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami’nin, ‘Türkiye’yi, K.Irak Kürt Bölgesi petrolü ve doğalgazı için sadece bir kanal olarak görmüyoruz, bir ortak olarak düşünüyoruz’ dedikleri öğrenildi.

3 blokta çalışma var, 2016’da doğalgaz tamam

Enerji Bakanlığı ve TEC yetkililerinin 6 aydan buyana sürdürdüğü çalışmaların sonunda Türkiye’nin Çoman, Halakan, Hindren, Cebalkent, Pulhane ve Erbet bloklarına direk ve ortaksız talip olduğu kaydedildi. Barzani’nin Diyarbakır temaslarının hemen ardından Enerji bakanlığının 6 sahadan Çoman, Halakan, Erbet bloku için olumlu yanıt verdiği diğer 3 blok için fizibilite için çalışıldığı, en geç 17 Ocak tarihine kadar tamamlanacağı bildirdi. Zira TEC’in tek başına almak istediği 6 blok için Fransız enerji devi TOTAL’ın da talip olduğu bir çok Fransız yöneticiyi devreye soktuğu biliniyor. Türkiye’nin 3 bloku alması ve diğer 3 blokun onaylanmasıyla, TEC ortaksız tek başına bölgedeki en önemli enerji oyuncusu olacak. Başbakan ile görüşen Mesut Barzani ile de doğalgazda Türkiye ile anlaşama sağlandığı ve 2016 ‘da 12 milyar metreküp doğal gaz sağlanabileceği belirtiliyor.

Yeni Şafak