Bankacılıkta hala tefeci zihniyeti var

Reel Sektör
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Ekonomiden Sorumlu Bakanları 2’inci Toplantısı’nın ardından...
EMOJİLE

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Ekonomiden Sorumlu Bakanları 2’inci Toplantısı’nın ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Türk bankacılığının etkin bankacılık düzenleme ve denetleme mekanizması sayesinde 2009 krizini sıkıntısız atlattığına işaret eden Çağlayan, bu gelişmeye karşın bazı bankaların daha çok para kazanmak için alışkanlıklarına devam ettiğine dikkati çekti.

Bakan Çağlayan, birçok bankanın daha KOBİ dostu, daha girişimciden yana politikalar izlerken, bir grup bankanın bir koyundan iki hatta üç post çıkartma gayretinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

”Bir koyundan iki ya da daha fazla post çıkartmaya çalışan bankacılık sistemi tefecilik sistemidir. Ben buna ‘bankacılık’ diyemem. Çünkü faizin faizi hesaplanıyorsa artık orada tefecilik yapılıyordur. Benim en çok rahatsız olduğum nokta, sayıları az da olsa bazı bankalarımızın hala tefeci zihniyetinde olması. Gelen şikayetler de bu yönde. Bankacılık ve finans çok önemli. Borçlarını yapılandırmak isteyen bazı kuruluşlara faizinin faizini hesap eden bir anlayış ile borçlunun yatırdığı parayı, ana paranın ilk faizi sayıp, ana paraya tekrar faiz işleten bir mantık var ortada. Bunların hepsinin notları bende mevcut…”
Çağlayan, bankaların uyguladığı işlem maliyetlerinin de önemli bir sorun olduğunu dile getirerek, bu konuda ise ”bir koyundan beş post çıkarmak” isteyen bankaların olduğunu üzülerek gördüğünü söyledi.

İşlem maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve daha cüzi oranlara çekilmesi gerektiğini savunan Çağlayan, ”Benim derdim, bu haksız bir uygulama. İşlem maliyetleri daha cüzi oranlara çekilmeli. Bankacılık demek sadece cüzdani değil hem vicdani hem de cüzdani bir mesele” dedi.
Yüzde 4 civarında büyümenin Türkiye’nin 2023 hedeflerine uygun olmadığını ve ülkenin daha yüksek oranlarda büyümeye ihtiyacının olduğunu savunan Çağlayan, yeni teşvik paketinin hedefleri arasında Türkiye’nin son yıllarda alıştığı yüzde 5’in üzerindeki büyümenin yakalanmasının da olduğunu belirtti.

AA