Balıkta Yunanistan’ı tahtından indirdik

Reel Sektör
  Balıkta Komşu’yu tahtından indirdik Yunanistan’daki kriz balıkçıları da vurdu. İflas eden balıkçılar, levrek ve çipuradaki dünya liderliğini Türkiye’ye kaptırdı. Komşu’d...
EMOJİLE

 

Balıkta Komşu’yu tahtından indirdik

Yunanistan’daki kriz balıkçıları da vurdu. İflas eden balıkçılar, levrek ve çipuradaki dünya liderliğini Türkiye’ye kaptırdı. Komşu’da üretim 94 bin tona gerilerken, Türkiye’de ise rakam 108 bin tona çıktı Yunanistan’daki ekonomik kriz turizmle birlikte denizleri de yoğun olarak etkiledi.

Avrupa’nın en büyük deniz ürünleri üreticilerinden olan Yunanistan’da yaşanan krizle büyük balık çiftlikleri birbiri ardına kepenk kapatırken, birçoğu iflas etmemek için birleşme yoluna gitti. Kredi borçlarını ödemekte büyük güçlük çeken Yunan balıkçılar, denizdeki hâkimiyetini Türkler’e kaptırmaya başladı. Özellikle levrek ve çipura üretiminde dünya liderliğini elinde bulunduran Komşu, bu koltuğunu Türkler’e kaptırdı. Yunanistan Akdeniz’de levrek ve çipurada yıllık 1.5 milyar euroluk bir pazar büyüklüğüne sahip. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu’na göre bu rakam Yunanistan’da yıllık ortalama 100 bin tonluk bir üretim hacmi yaratıyor.

YÜZDE 7 DÜŞÜŞ VAR

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FOA), 2013’te bu rakamın yüzde 7’lik düşüşle 94 bin tona gerilediğini kaydederken, Türkiye’nin ise yüzde 12’lik bir büyüme gösterdiğini belirtti. Birleşmiş Milletler’e göre Türkiye’deki bu artışla çipura ve levrek üretimi 108 bin tona çıktı. FOA’ya göre Türkiye, bu üretim miktarıyla dünya liderliğine terfi ederken Yunanistan ikinciliğe geriledi. FOA’ya göre Yunanistan’da yaşanan kriz, ülke ihracatına da büyük darbe vurmaya başladı.

Zira ülkenin gıdadaki en büyük kalemi meyve ve kuruyemişin ardından levrek ve çipuraya bağlı balıkçılık endüstrisi de sıkıntıya düşmüş durumda. Ülkenin üçüncü ve dördüncü tarım ihracat ürünleri ise zeytinyağı ile peynir olarak sıralanıyor.

ŞİRKETLER ZORAKİ EVLİLİK YAPIYOR

Yunanistan’daki en büyük levrek ve çipura üreticisi Nireus Gorup adlı şirket. Atina merkezli Nireus, geçen yıl satışlarında daralma yaşarken “kırmızı alarm” seviyesine kadar geriledi. Ülkenin önde gelen şirketlerinden Dias ise kredi borçları nedeniyle iflas ettiği için Selonda adlı üreticiyle birleşmek zorunda kaldı. Ülkenin önemli deniz ürünleri üreticilerinden Kefolanie Fisheries adlı şirketin CEO’su Lara- Barazi Yeroulanos, krizin yanı sıra şirketlerin hatalı olarak yönetilmesinin de sektöre darbe vurduğunu belirtiyor. Balıkçılık şirketlerinin aile yönetiminde olduğunu kaydeden Yeroulanos, “Şirketler profesyonelce yönetilmeli” dedi./mylıfe