Bakıcı ücreti el yakıyor

Reel Sektör
Doğum sonrası işe dönen anneler çocuklarına buldukları bakıcılara bir servet ödüyor. Türk bakıcılarla yabancı uyrukluların fiyatları arasında uçurum var. Bugün yabancı dil bilen, eğitimli ve tecrübeli...
EMOJİLE

Doğum sonrası işe dönen anneler çocuklarına buldukları bakıcılara bir servet ödüyor. Türk bakıcılarla yabancı uyrukluların fiyatları arasında uçurum var. Bugün yabancı dil bilen, eğitimli ve tecrübeli bakıcı maaşları aylık 6 bin liraya kadar çıkıyor. Bu rakam, bugün 4 bin 500 lira maaş alan kaymakamdan da yaklaşık 4 bin lira alan uzman doktordan da 3 bin 500 lira alan albaydan da daha yüksek. Bakıcı hizmetleri sunan Alya Danışmanlık yetkilileri, özellikle yeni doğan bebek bakan dadıların yemek ve temizlik işlerine girmediklerini belirtiyor. Yani aylık 6 bin lirayı sadece bebek bakımı için alıyorlar. Ağırlıklı Türk Cumhuriyetleri’nden gelen Kazak, Özbek, Tatar, Moldovyalı ve Türkmen bakıcılar ise aylık 1000 dolara yatılı olarak bakıcılık yapıyor. Son dönemde doların yükselmesiyle birlikte yabancı uyruklu bakıcıların aylık ücretleri ise 2 bin 600 liraya kadar çıktı.

İŞSİZ GENÇLER DE BAŞVURUYOR

Ailelere sadece Türk bakıcı hizmeti veren Okyanus Danışmanlık yöneticisi Yasemin Çizmeci ise, bakıcı parasını zor denkleştiren ailelerin sigorta yaptırmaya yanaşmadıklarını belirtiyor. Sabah’ın haberine göre sigorta istemeyen yabancı uyruklular bu noktada tercih ediliyor. Aileler içlerine sinmese de bütçeleri yeterli olmadığı için Türkçe konuşmakta zorlanan, yaşam kültürü farklı yabancı uyruklulara mecbur kalıyorlar. Özellikle bu işteki kazancı gören farklı meslek gruplarından üniversite mezunu işsiz gençler de danışmanlık firmalarına başvuruyor.