Bakandan hurda araç açıklaması

Reel Sektör
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, hurda araç destek paketine ilişkin, 20 yaş üstü araçların trafikte seyretmesinin doğru olmadığını belirterek, “Teknoloji çok değişti, yollar çok değişti” dedi. E...
EMOJİLE

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, hurda araç destek paketine ilişkin, 20 yaş üstü araçların trafikte seyretmesinin doğru olmadığını belirterek, “Teknoloji çok değişti, yollar çok değişti” dedi. Ergün, hurda araçlara ilişkin sürecin 2014 yılında sonuçlandırılacağını söyledi.

Ergün, “hurda araç destek paketiyle ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğu” sorusuna, hurda veya yaşı dolmuş araçların trafikten çekilmesiyle ilgili çalışmanın devam ettiğini söyledi. Bu çalışmada herhangi bir vergi teşviği olmadığına dikkati çeken Ergün, şöyle devam etti: “Soru bu şekilde sorulduğu zaman da bakan arkadaşlarımız, ‘böyle birşey yok’ diyor. Evet, vergi teşviği yok. Buradaki amaç şudur, yaşı dolmuş, trafiği aksatan araçları trafikten çekmek. Bunun için daha önce bir uygulama yaptık. Bu uygulama ağır tonajlı araçlar, kamyonlar ve otobüsler için yapıldı. Şimdi de otomobillerle ilgili çerçeve oluşturmaya çalışıyoruz.

Çalışma kapsamında aracı alınacak kişiye bedel ödeneceğini ifade eden Ergün, Türkiye’de üretilen yerli otomobili alması halinde de uygun kredi mekanizması oluşturabilmek için çalıştıklarını dile getirdi.

BAKAN ERGÜN TARİH VERDİ

Vergi indirimi ya da vergi teşviğinin sözkonusu olmadığını vurgulayan Ergün, “Ama nasıl olduysa bazı arkadaşlarımız soruyu bu şekilde sordukları için bazı bakan arkadaşlarımız da tabi özellikle vergi konusunda hassas bakan arkadaşlarımız, ‘vergi indirimi falan yok’ diyor. Çalışma başka bir çerçevede devam ediyor. İnşallah 2014’de sonuçlandıracağız, o zaman ilan ederiz” diye konuştu.

Alınacak otomobilin yaşına ilişkin değişik alternatifler olduğunu anlatan Ergün, şunları kaydetti: “Araçların yaşına ilişkin alternatifler var. ’16 olsun, 20 olsun’ diyen arkadaşlar var. O civarda bir noktada devam eder. 20 yaş üstü araçların trafikte seyretmesi doğru değil, teknoloji çok değişti, yollar çok değişti. Kullanan için de trafiğin genel akışı için de önemli sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Bunları görüyoruz. Çevre açısından da olumsuzların devam ettiğini görüyoruz. Bunları bir bütün halinde değerlendiriyoruz.”