Bakan Yılmaz: Büyüme cari açığı aşağı çekecek

Reel Sektör
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’da öngörüldüğü gibi yurt içi tüketim sınırlanırken, ihracata dayalı bir büyümenin gerçekleştiğini ifade ederek, bu durumun cari açığı da aşağı ...
EMOJİLE

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’da öngörüldüğü gibi yurt içi tüketim sınırlanırken, ihracata dayalı bir büyümenin gerçekleştiğini ifade ederek, bu durumun cari açığı da aşağı çekeceğini belirtti.

Yılmaz, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. 

Yılın ilk çeyreğinde piyasa beklentilerinin biraz üzerinde yüzde 4,3 büyüme sağlandığını anımsatan Yılmaz, geçen yılın ikinci yarısından itibaren gözlenen canlanmanın, bu yılın ilk çeyreğinde de devam ettiğini ifade etti.

Geçen yılın mayıs ayında açıklanan FED kararları sonrasında uluslararası piyasalardaki dalgalanmaya rağmen reel sektörün büyümeye devam ettiğini ve büyümede sürekliliğin sağlandığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti: 

“Ekonomide yeniden dengelenme sürecinde büyümenin temel kaynağı ihracat olmuştur. Cari açığı kısmaya ve enflasyonu dizginlemeye yönelik olarak alınan makro ihtiyati tedbirlerle iç talep sınırlanırken, dış talebe dayalı bir büyüme patikası söz konusudur. İlk çeyrekte mal ve hizmet ihracatı yüzde 11,4 artarken ithalat artışı yüzde 0,8 olmuştur. Böylece net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ilk çeyrekte pozitif 2,7 puan olmuştur. Orta Vadeli Programda öngörüldüğü gibi yurt tiçi tüketim sınırlanırken, ihracata dayalı bir büyüme gerçekleşmektedir. Bu durum cari açığı da aşağı çekecektir. Avro bölgesi ekonomisinde canlanma eğilimleri vardır ve Avrupa Merkez Bankası genişlemeci politikalara başlayacaktır. Bu da ihracatımızı olumlu yönde etkileyecektir.” 

“Sanayi sektörü büyümenin kaynağı olmuştur”

Bakan Yılmaz, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH’nin de yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 oranında artış gösterdiğini hatırlattı.

Yılın ilk çeyreğinde katma değerin tarım sektöründe yüzde 3,9, sanayide yüzde 5 ve hizmetler sektöründe yüzde 5,6 oranında artış kaydettiğini ifade eden Yılmaz, sanayi sektörünün ise büyümenin kaynağı olduğunu bildirdi.

Hizmetler sektörünün de yurt içi talebe bağlı olarak büyümeye katkısını sürdürdüğüne işaret eden Yılmaz, açıklamasını şöyle tamamladı: 

“Sanayi sektörünün büyümeye katkısı bir önceki yıla göre artmıştır. Hizmetler sektöründe özellikle inşaat, ticaret, ulaştırma, mali aracı kuruluşlar ve inşaat sektörlerinde yüksek büyüme hızları kaydedilmiştir. 2014 yılının birinci çeyreğinde talepte canlanma artarak devam etmiştir. Toplam tüketim yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,6 artarken, toplam sabit sermaye yatırımları ise yüzde 0,5 oranında azalmıştır. Aynı dönemde özel tüketim yüzde 2,9 oranında artmıştır. Toplam yurt içi nihai talep (stok hariç) ise söz konusu dönemde yüzde 2,7 oranında artış kaydetmiştir. 

Özel sabit sermaye yatırımları yüzde 1,3 oranında azalmıştır. Özel kesim makine-teçhizat yatırımları yüzde 4,7 oranında azalmıştır ancak özel inşaat yatırımlarında ise yüzde 5,9 oranında artış söz konusudur. Net ihracatın büyümeye katkısı pozitif 2,7 puan olarak gerçekleşmiştir. Kamu tüketimi ve kamu sabit sermaye yatırımlarının büyümeye katkıları devam etmiş, kamu tüketimi yüzde 8,6, kamu yatırımı yüzde 4,1 oranında artmıştır. İlk çeyrekte mal ve hizmet ihracatı yüzde 11,4 oranında artarken ithalat artışı yüzde 0,8 olmuştur. Böylece net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ilk çeyrekte pozitif 2,7 puan olmuştur.”