Azerbaycan’la Dev Doğalgaz Anlaşması

Reel Sektör
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında, ”Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı” yapımına ilişkin mutabakat zaptı, Enerji Bak...
EMOJİLE

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında, ”Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı” yapımına ilişkin mutabakat zaptı, Enerji Bakanlığında düzenlenen törenle imzalandı.

Zapta Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev imza koydu.

Azeri (Şahdeniz 2) doğalgaz gazının gerek Türkiye’de satışı gerekse de Avrupa pazarlarına Türkiye üzerinden transit olarak taşınmasını öngören Hükümetlerarası Anlaşma 25 Ekim 2011 tarihinde İzmir’de imzalanmıştı. Söz konusu anlaşma içerisinde, Azeri doğalgazının Türkiye üzerinden transit taşınması amacıyla ulusal doğalgaz iletim sisteminin kullanılmasının yanı sıra münhasır bir boru hattının inşa edilmesi de alternatif bir seçenek olarak düzenlenmişti.

Söz konusu anlaşmanın Şahdeniz 2 projesi kapsamında üretilecek gazın hem Türkiye’de kullanılması hem de bir kısmının Avrupa’ya aktarılmasını öngördüğünü anımsatan Yıldız, ”Bugün bu mutabakat zaptı ile anlaşmayı daha somut hale getirmiş oluyoruz” dedi.

Bugünkü imzalanan mutabakat zaptı ile Trans Anadolu ismi verilen söz konusu münhasır boru hattına yönelik çalışmaların ivedilikle başlanılması ve iki ülke tarafından tayin edilen şirketlerin ortak bir konsorsiyum tesis etmeleri konusunda mutabakat sağlanmış oldu.

Bu çerçevede, söz konusu konsorsiyum içerisinde Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Türkiye’den Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ilk ortaklar olarak yer alacak. Süreç içerisinde diğer uluslararası petrol ve doğalgaz şirketleri de konsorsiyuma dahil olabilecekler.

GAZPROM BATI HATTI İÇİN ANKARA’YA GELECEK!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yarın Rus Gazprom şirketinden yetkililerin Ankara’ya gelerek, BOTAŞ yetkilileriyle ”Batı Hattı” konusunda görüşeceklerini bildirdi.

TÜRKİYE -AZERBAYCAN ÇABASI
Yıldız, Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattının doğudaki kaynakların batıya iletilmesinde çok önemli olduğunu belirterek, ”Bu proje ile beraber özellikle batıda gaz ihtiyacı olan ülkelerin gösteremediği çabayı Türkiye ve Azerbaycan göstermektedir” dedi.

Büyük petrol oyununda Türkiye’de çıkmışcasına sevindikleri Azerbaycan’da petrol ve doğalgaz yataklarının bulunmasıyla bölgedeki dengelerin de değiştiğini kaydeden Yıldız, iki ülkenin Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum hattı bulunduğunu, bu yeni proje ile ilişkilerin daha da güçlendirileceğini bildirdi.

Söz konusu boru hattının üreticilerin ve tüketiciler açısından önemli bir boru hattı olacağını da kaydeden Yıldız, Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacına önemli bir destek sağlayacağını vurguladı.

”Böyle bir boru hattının anlaşmasını imzalamış olmak üzerinde konuştuğumuz diğer projelerin rafa kaldırıldığı anlamına gelmemektedir” diyen Yıldız, şöyle konuştu:

”Doğudaki kaynakların batıya ulaştırılmasında önemli bir alternatif olan bu müstakil boru hattı artık üretici ülkelere, kaynak ülkelere hiçbir mazeret bırakmamaktadır. Bu proje ile beraber özellikle batıda gaz ihtiyacı olan ülkelerin gösteremediği çabayı Türkiye ve Azerbaycan göstermektedir. Bu arada şunu da belirtmeliyim ki bağımsızlığının 20. yılını kutlayan kardeş ülke Azerbaycan için bu anlaşma önemlidir. Merhum Haydar Aliyev’in bir millet iki devlet sözünü de bu anlaşmayla daha da güçlendirmiş oluyoruz. İnşallah her iki ülke için, bölge için ve Avrupa’da gaz ihtiyacı olan ülkeler için önemli bir proje olan bu projenin hepimize faydalar getirmesini diliyorum.”

AZERBAYCAN ENERJİ BAKANI ALİYEV: İKİ ÜLKE AVRUPA PAARINA BİRLİKTE ÇIKACAK
Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev de yaptığı konuşmada, bugün yapılan anlaşma ile Azerbaycan ve Türkiye arasında yeni bir sayfanın açıldığını bildirdi.

İki ülke arasında petrol ve doğalgaz ilişkilerinin de çok yüksek seviyede olduğunu anlatan Aliyev, Azerbaycan enerji sektörünün Türkiye ile bağlandığını kaydetti.

Bugün imzalanan yeni projenin çok büyük bir siyasi anlamı bulunduğunu da ifade eden Aliyev, ”İki ülke Avrupa pazarına birlikte çıkacak” dedi.

Ekonomik açıdan da bu projenin çok önemli olduğunu kaydeden Aliyev, bu hattan gelecek 16 milyar metreküplük gazın 6 milyar metreküpünün Türkiye pazarında kalacağını, 10 milyar metreküpün ise Avrupa ülkelerine satılacağını söyledi.

Aliyev, projenin sosyal açıdan da önemli olduğunu, yeni iş alanları yaratılacağını, Türk insanının da bundan yararlanacağını dile getirdi.

AA