Antep fıstığı rekoltesi %80 arttı

Reel Sektör
Antepfıstığında rekoltenin gerçeğe yakın olarak tespit edilebilmesi, farklı kurum ya da kuruluşlarca birbiriyle uyumsuz rekolte sonuçlarının açıklanmasının önlenmesi, piyasada spekülatif dalgalanmalar...
EMOJİLE

Antepfıstığında rekoltenin gerçeğe yakın olarak tespit edilebilmesi, farklı kurum ya da kuruluşlarca birbiriyle uyumsuz rekolte sonuçlarının açıklanmasının önlenmesi, piyasada spekülatif dalgalanmalara meydan vermeksizin, fiyatın gerçek arz/talep dengesine göre oluşmasının sağlanması ve ürüne yönelik sağlıklı alan, ağaç sayısı, verim, üretim bilgilerinin temini amacıyla bu yıl kurulan “Antepfıstığı Rekolte Tahmin Komisyonu”, yaptığı tespit çalışmaları sonucunda, 2015 yılı antep fıstığı rekoltesinin, 2014 yılına göre yüzde 80 artış ile 144 bin 112 ton olacağını öngördü.

Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt,Kilis ve Kahramanmaraş komisyonda yer aldı

Gaziantep Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Koordinasyonunda, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş ve Kilis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, ziraat odaları ve ticaret borsa temsilcilerinin katılımlarıyla kurulan Antepfıstığı Rekolte Tahmin Komisyonu,araştırma,görüşme ve inceleme çalışmalarını tamamladı.Yapılan tespitlere göre;2015 yılı antepfıstığı rekoltesinin, 2014 yılına göre, yüzde80 artış ile 144 bin 112 ton olacağı öngörüldü.

50.4 milyon adet fıstık ağacı bulunuyor

Ayrıca, yine komisyonun tespitine göre,ülkemizde 2.8 milyon dekar alanda Antepfıstığı üretimi yapılırken, toplam 50.4 milyon adet fıstık ağacı bulunuyor. Bu ağaçların 39.3 milyon adeti meyve veren yaşta, 11.1 milyon adeti ise meyve vermeyen yaşta yer alıyor.

Gaziantep,Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis illerimizde, Antepfıstığı üretimi ağırlıklı olarak yapılırken, Mardin, Manisa, İzmir, Batman, Bitlis, Diyarbakır,Hatay, Malatya, Mersin, Antalya,Şırnak  ve Mardin’de de yapıldığı açıklandı.