48 bin işçi açığı var ama

Reel Sektör
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) bir otelde düzenlediği 163. geleneksel toplantısında konuştu. Gazeteci Mehmet Ali Birand&...
EMOJİLE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) bir otelde düzenlediği 163. geleneksel toplantısında konuştu. Gazeteci Mehmet Ali Birand’a rahmet dileyen Çelik, Türkiye’nin kandan çok çektiğini, bu topraklarda büyük acılar olduğunu söyledi.

Son günlerde barış kelimesinin gür bir sedayla yankılandığını dile getiren Çelik, Fransa’da öldürülen 3 kadının Diyarbakır’a getirildiğini ve sonrasında toprağa verildiğini anımsatarak, bir olayın yaşanmaması, barışın, huzurun hakim olması konusunda bütün kesimlerin duyarlı davranmasının, Türkiye’nin, Türk iş dünyasının geleceği açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

”Kan, kin oluşturuyor. Kan ve kin, Türkiye’ye çok pahalıya patladı. Onun için kan da dursun, kin de” diyen Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

”Bizim milletimize bu yakışmıyor. Bizim milletimiz Cumhuriyeti birlikte kurdu. Çanakkale’de, Yemen’de, Sarıkamış’ta birlikte yatıyor. Birlikte cumhuriyeti kuranların, birlikte mezarda yan yana yatanların, apartmanlarda, ailede iç içe geçmiş insanlara kan ve kinden uzak bir yaşam dilememiz en doğal bir temennidir. Olması gereken bir şeydir. Ekstra istenilen bir şey değildir. Onun için barış bu coğrafyaya yakışıyor. Dostluk, kardeşlik bu coğrafyaya yakışıyor. Umuyor, diliyoruz ki ebedi bir dostluk bu coğrafyada sağlanır, kanlar ve kinler ortadan kalkar.”

Ekonomik gelişmeler

Çelik, konuşmasında dünya ekonomisinin 2007 yılında ABD merkezli küresel bir krizle sarsıldığını ve bu krizin hala sürdüğünü belirterek, 2013 yılında küresel büyüme tahminlerini dünya bankasının yeniden revize ettiğini anlattı.

Buna göre dünya ekonomisinin yüzde 3 değil, yüzde 2,4 büyüyeceğini dile getiren Çelik, dünya ekonomisinin yüzde 19’unu oluşturan Avro bölgesinin 2013’te binde bir daralmasının beklendiğini ifade etti.

Çelik, Avrupa’da durağanlığın sürdüğünü, işsizliğin yükseldiğini bildirerek, Avrupa’daki işsizlik istatistikleri hakkında bilgi verdi.

Ekonomik gelişmeler hakkında bilgi veren Çelik, küresel kriz ve Ortadoğu’daki gelişmelere rağmen Türkiye’nin istikrarlı yürüyüşünü sürdürdüğünü anlattı.

Çelik, ”Bu olumlu tablonun ortaya çıkmasında hayata geçirdiğimiz reformlar ve özellikle de özel sektörümüzün gayretli çalışmalarının katkısı hiçbir zaman yadsınamaz. Biz önaçıcı olduk, sizler dünyanın dört bir tarafına koştunuz ve bu başarıları hep birlikte sağladık. Bu uyumun neticesidir, bu istikrarın neticesidir” diye konuştu.

Çelik, hükümet olarak her toplantıda sanayicilere, iş dünyasına, müteahhitlere teşekkür ettiklerini vurguladı.

İnşaat sektörünün lokomotif sektörlerden olduğunu vurgulayan Çelik, 1993-2003 arasında yüzde 22 küçülen inşaat sektörünün, sadece 2011 yılında yüzde 11,2 büyüme başarısına eriştiğini bildirdi.

Çelik, inşaat sektöründe 2002’de istihdam oranının yüzde 4,5, 2012’de bunun yüzde 10’lara yükseldiğini belirterek, bu sektörün sadece ülke içinde değil küresel düzeyde de bir güç, aktör olma yolunda önemli başarılara imza attığını kaydetti.

Hükümet olarak 10 yıllık her alanda olduğu gibi çalışma ve sosyal güvenlik alanında da önemli reformlara imza attıklarını dile getiren Çelik, en son iş sağlığı güvenliği yasal düzenlemelerinin düzenlendiğini bildirdi.

Çelik, işverenleri rahatlatan önemli yeniliklerin de hayata geçirildiğini ifade ederek, istihdam paketleriyle 5 puan prim indirimini, teşviğini sağladıklarını, kadın ve gençlerin istihdamında işveren prim desteğini sürdürdüklerini anlattı. Çelik, 2004 yılından bu yana prim teşvikleri kaleminden işverenlere toplam 24 milyar liralık destek sağlandığını söyledi.

Vatandaştan alınanın yine vatandaşa eşit ve adil şekilde dağıtma mücadelesi verildiğini vurgulayan Çelik, ”Bunu ne kadar adil bir şekilde gerçekleştirirseniz o kadar iyi hükümetsiniz. Kanaatime göre 3 kez milletin huzuruna çıktığımıza göre bu konuda mümkün mertebe bir adaleti, mümkün mertebe bir başarıyı gerçekleştirdiğimizi sizler de takdir edersiniz” dedi.

Çelik, işverenler açısından bürokrasiyi de önemli oranda azalttıklarını, çeşitli kolaylıklar getirildiğini dile getirdi.

Kısa vadeli sigorta kolları için öngörülen yüzde 1 ve yüzde 6,5 oranlarının, geçen hafta yapılan yasal düzenlemeyle yüzde 2 ile sabitlendiğini anlatan Çelik, ”Böylece artık yüzde 6,5 yok, yüzde 1’de yok. Yüzde 2’de kısa vadeli sigorta kolları sabitlenmiş bulunuyor. İnanıyorum ki tehlikeli, çok tehlikeli iş kolu olan inşaat sektöründe yüzde 6,5’lerde olan bu oranın yüzde 2’lere inmesi iş dünyamız açısından önemli bir adım. Ama esas mesele bir çok ihtilafı da, kurumlar arası ihtilafı da ortadan kaldıran önemli bir düzenleme geçtiğimiz hafta Meclis’te yasalaştı. Cumhurbaşkanımızın onayında.”

İşçi ve işverenle ilgili çalışmalar

Özellikle kriz dönemlerinde işverenleri rahatlatmak ve çalışanları işten çıkarmalarını önlemeye yönelik attıkları adımlar bulunduğunu, bunun da kısa çalışma ödeneği olduğunu belirten Çelik, 2005’ten bu yana 4 binin üzerinde firmanın 227 bin çalışanın, kısa çalışma ödeneğinden yararlandığını bildirdi.

Çelik, 2011’de 649 bin 300 iş yerinin 13 milyar liralık prim borcunun yapılandırıldığını, işverenler açısından sıkıntı doğuran asgari işçilik uygulaması gibi sorunların da farkında olduklarını belirterek, ”Bunları zaman kaybetmeden önümüzdeki hafta Sosyal Güvenlik Kurumu’nda bir toplantı ile atılması gereken bir adım var ise gerçekten bir adaletsizlik sözkonusu ise bunları gidermeye dönük çalışmayı yapabiliriz” dedi.

Mesleki eğitim konusuna da bakanlık olarak önem verdiklerini anlatan Çelik, aralık ayı itibarıyla 48 bin işçi açığı olduğunu belirtti.

Çelik, hangi şehre gidiyorlarsa oda başkanlarının eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını kendilerine söylediğini belirterek, ”Gerekçe, iş var. Fakat mesleksizlik sorunu ciddi bir sorun. Arz talep uyuşmazlığı konusu ciddi sorun olarak önümüzde durmaktadır” diye konuştu.

Bunun için atılan adımlar da olduğunu belirten Çelik, İŞKUR bünyesinde mesleki eğitimlerin devam ettiğini söyledi.

Çelik, iş dünyasına ”istediğiniz elemanı işe başlatın” dediklerini, onun 6 ay primini ve maaşını ödeme teklifinde bulunduklarını belirterek, iş ve meslek danışmanları gibi pek çok enstrümanı da kullandıklarını bildirdi.

Toplumsal huzur açısından istihdamın önemli olduğunu vurgulayan Çelik, bu konuda hedefleri bulunduğunu söyledi.

Çelik, şöyle konuştu: ”Ulusal anlamda yaptığımız projeksiyonlar ve çalışmalar var. Ulusal istihdam strateji çerçevesinde 2023 yılında, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında işsizliği yüzde 5’e indirme hedefini açıkladık. İşsizlik yüzde 5 olacak. Bununla ilgili hedeflerimiz, bilişim, finans, inşaat, sağlık, tarım, tekstil, turizm sektörlerine ilişkin 40 hedef, 57 politika ve 205 tedbiri içeren ulusal istihdam stratejisinin tamamlamış bulunuyoruz. Şu anda Kalkınma Bakanlığı’nda son değerlendirmeler yapılıyor. Yayınlanınca 2 yılda bir gözden geçirilecek olan bu plan çerçevesinde inanıyorum ki 2023’e geldiğimizde yüzde 5’lere inmiş bir işsizlik oranıyla karşı karşıya kalacağız.”

Çelik, iş sağlığı güvenliğinin de müstakil bir yasaya dönüştüğünü belirterek, bilimsel verilerin gerekli önlemler alınırsa yüzde 98-yüzde 100 iş kazaları ve meslek hastalıklarından bir can kaybının olmasının söz konusudur demesine rağmen, maalesef henüz istenilen noktada olunmadığını bildirdi.

Bakan Çelik, 2002’de yüz bin çalışandan 17’sinin, bugün ise 8’inin hayatını kaybettiğini, gelişmiş ülkelerde yüz bin çalışanda 4, 15 Avrupa ülkesinde ise yüz bin çalışanda bir kişinin hayatını yitirdiğini söyledi.

Geçen hafta Zonguldak’ta olduğunu ve maden ocağında hayatını kaybedenlerin aileleriyle buluştuğunu vurgulayan Çelik, ”Hiçbir şey, inanın orada boynunuza sarılan yavrunun acısını gidermeye değmez. İster Ankara’yı verin, ister İstanbul’u verin” diye konuştu.

Yasanın risk değerlendirmesi getirdiğini belirten Çelik, ”önce insan” denmesi gerektiğini kaydetti.

Çelik, bu ülkeye yaraşır, insana değer veren bir çalışma hayatını öne çıkaran bir ülke olarak yer almayı umduklarını bildirdi.

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Koçoğlu

İstihdam ve asgari işçilik konusuna değinen Şükrü Koçoğlu da inşaat sektörünün yoğun olarak istihdam yaratan bir sektör olduğunu söyledi.

Türk müteahhitlik sektörünün geçen yıl yurt dışında 26,1 milyar dolarlık proje üstlendiğini hatırlatan Koçoğlu, ”Türk firmaları yurt dışında çok başarılı” dedi.

Son yıllarda yurt dışında çalışan Türk işçi sayısının neredeyse yarı yarıya azaldığına işaret eden Koçoğlu, yurt dışında yaptıkları işlerde çalışacak Türk işçileri için hem Türkiye’de hem de ilgili ülkede sigorta primi ödemelerinin işçi sayısının azalmasında etkili olduğunu ifade etti.

Asgari işçilik oranları konusuna da değinen Koçoğlu, yasadaki mevcut oranların yüksek olduğunu belirtti.

Etkinliğe çok sayıda davetli katıldı.

AA