Kripto para ve borsa arasındaki fark

Ekonomi
Kripto para piyasası trilyonlarca dolara ulaşan değeri ile henüz 15 yıllık bir geçmişe dahi sahip olmamasına karşın, on milyonlarca yatırımcının tercihi. Gitgide gelişen piyasada, günümüzde 20 bine ya...
EMOJİLE

Kripto para piyasası trilyonlarca dolara ulaşan değeri ile henüz 15 yıllık bir geçmişe dahi sahip olmamasına karşın, on milyonlarca yatırımcının tercihi. Gitgide gelişen piyasada, günümüzde 20 bine yakın coin ve token işlem görüyor. Farklı alanlara hitap eden, blokzinciri teknolojisinin inovatif altyapısı ile finansal ekosistemi yeniden inşa eden kripto paralarda bilinmesi ve doğru anlaşılması gereken kavramlar mevcut. Kripto para, token, blokzinciri, borsa ve Bitcoin borsası gibi terimlerin ifade ettiği şeyler, tüm yatırımcılar tarafından bilinmeli.

Kripto para ve token nedir?

Coin ya da kripto paraların anlamı, Bitcoin blokzincirinden gelmektedir. Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto mahlaslı bir kriptografi-yazılım uzmanı tarafından geliştirildi. Bitcoin, eşler arası elektronik nakit transferi sağlayan bir altyapı ve ağ üzerindeki işlemlerin gerçekleşmesi, merkezi bir sunucudan değil, madenciler olarak adlandırılan dağıtık bilgi işlem yapıları üzerinden oldu. Dünyadaki herkesin dahil olabileceği bu merkeziyetsiz yapı, bir Bitcoin transferi için gerekli olan karmaşık kriptografik işlemleri çözdü. BTC bu süreçte SHA-256 algoritmasını kullanırken, ardından gelen kripto para birimleri de farklı algoritma yaklaşımlarını benimsedi. Kısacası kripto paranın anlamı, blokzinciri üzerinde gerçekleşen ve kriptografi ile çözülen işlemlerden gelir.

Token kavramı, kripto para ile zaman zaman karıştırılabilmekte. Token, Türkçede jeton anlamına gelmektedir ve dijital bir belirteci ifade eder. Kripto para kavramından daha eski bir terim olan token, internet kullanıcılarının karşısına dönem dönem çıkmıştır. Token, kendi blokzinciri olmayan ancak bir blokzinciri üzerinde inşa edilmiş bir varlıktır. Örnek vermek gerekirse, Ethereum kendi blokzincirine sahip bir coin’dir. Ancak SHİBA INU, Ethereum blokzincirinde üretilmiş bir token’dır. Coin ve token’lar, farklı yapıda olsa da temel olarak her ikisi de bir değeri ifade eder. Bu nedenle borsalarda listelenebilir, spot ve vadeli işlem piyasasında alım satımı yapılabilir.

Kripto para borsası nedir?

Kripto para piyasasında, coin ve token’lerin kendi aralarında takas edilebildiği, bununla birlikte Türk lirası ya da ABD doları gibi itibari para kullanılarak satın alımın mümkün olduğu bir ortam olan kripto para borsaları yatırımcıların coin alabileceği yerlerdir. Kripto para borsaları, geleneksel finans dünyasının blokzinciri temelli yeni nesil finans dünyasına açıldığı kapıdır. Kripto para borsalarında hem BTC/TRY ya da BTC/USDT gibi paritelerde işlem yapılabilir, hem de BTC/ETH gibi kripto para çiftlerinde alım satım mümkündür. Gelişen bir piyasa olması ve yüksek getiri oranı sunması açısından kripto paralar, yatırımcılar için ciddi bir getiri potansiyeli içermesi ile öne çıkmaktadır. Kripto para borsaları ise bu yatırımlar için güvenli ortamı sağlayan yerlerdir.

Kripto para ve token yatırımında tercih edilebilecek en iyi borsalar içinde, 2017 yılında kurulan ve 10 milyondan fazla kullanıcısı ile dünyanın en büyük borsalarından olan Kucoin yer alıyor. 600’den fazla coin’in listelendiği Kucoin, düşük alım satım komisyonu, sigortalı koruma fonu ile yatırımcılar için ciddi avantajlar sağlıyor. Web platformunun yanında, mobil uygulaması ile her an her yerden kripto para alım satımının mümkün olduğu Kucoin, dünyada her dört yatırımcıdan birinin tercihi.