Yurttaşa değil, şirkete müjde

İstatistik
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nın (EPDK) açıkladığı yeni tarifeye göre konutlar için çıplak enerji bedeli ve perakende hizmet bedelinden oluşan Perakende Enerji Bedeli Ekim 2018’e göre yüzde 19.2 d...
EMOJİLE

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nın (EPDK) açıkladığı yeni tarifeye göre konutlar için çıplak enerji bedeli ve perakende hizmet bedelinden oluşan Perakende Enerji Bedeli Ekim 2018’e göre yüzde 19.2 düşürüldü. EMO, bu düşüşe karşın iletim, dağıtım, kayıp ve kaçak bedelinden oluşan Dağıtım Bedeline yüzde 15.7 zam yapıldığına dikkati çekti. Bu artışla genel aydınlatma bedelinin yüzde 5.22 artırıldığı kaydedildi.

 

Zam yüzde 71’e ulaştı

EMO açıklamasında, perakende enerji bedelinin yüzde 19.2 indirimle 34.53 kuruştan 27.91 kuruşa çekildiğine, dağıtım bedelinin ise yüzde 15.7 zamla 13.32 kuruştan 15.41 kuruşa çıkarıldığına dikkat çekilerek, şöyle devam edildi:

“Sanayi tarifesinin perakende enerji bedelinde yüzde 3.9, indirime gidilirken tüm gruplar için dağıtım bedeli yüzde 15.7 artırıldı. Böylece Ekim 2018’e göre genel aydınlatmaya da yüzde 5.22 oranında zam yapıldı. Buna göre sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama aboneleri bırakın konutlara uygulanan indirimden faydalanmayı, çok küçük de olsa faturaları artırıldı. Elektrik kullanıcıları için yılbaşından itibaren elektriğe yapılan zam yüzde 71’e ulaştı”

Vatandaşa ‘müjde’ olarak sunulan yüzde 10 indirim kararının perde arkasında şirketlerin kârını artıracak bir uygulamaya daha imza atıldığı vurgulanan açıklamada, “Dağıtım bedellerine yapılan yüzde 15.7’lik zam doğrudan elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına gidecek. Kamuoyunda fiyatların indirilmesi yönünde oluşan baskıyı karşılamak ve yerel seçimler öncesinde oy toplamak için gidilen bu indirim kararıyla ‘bir taşla iki kuş vurmaya’ çalışan Bakanlık, bizleri yine şaşırtmadı” denildi.

 

 

 

Kaynak: Birgün