Yüksek Kura Rağmen Lüks Oto Satışı Artıyor

İstatistik
 Bu artış orta sınıftaki birçok modelin satışını etkiledi. Lüks sınıfta hedefler bir miktar revize edilmesine rağmen yıl sonu için 42-44 binlik rekor büyüklük bekleniyor. BMW, Land Rover, Aston M...
EMOJİLE

 Bu artış orta sınıftaki birçok modelin satışını etkiledi. Lüks sınıfta hedefler bir miktar revize edilmesine rağmen yıl sonu için 42-44 binlik rekor büyüklük bekleniyor. BMW, Land Rover, Aston Martin ve Mini’yi temsil eden Borusan Otomotiv, bu yılı 18 binlik satışla kapatmayı planlıyor.

Euro ve doların, Türk Lirası karşısındaki yükselişi otomobil fiyatlarını artırdı. Bu yüzden aylık satış hedeflerini revize eden otomotiv şirketleri bir miktar pazar kaybı yaşıyor. Dövizdeki artış en az lüks sınıftaki markaları etkilerken yıl sonunda 42-44 bin adetlik büyüklüğe ulaşılması bekleniyor. Bu hedef lüks otomobil pazarında bugüne kadarki en iyi rakam anlamına geliyor. Bünyesinde BMW, Land Rover, Mini ve Aston Martin markalarını barındıran Borusan Otomotiv, Euro’daki artış nedeniyle 2 ay önce 20 bin olan yıl sonu hedefini 17-18 bin bandına çekti. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, "Son iki ay öncesine kadar BMW için 15 bin, diğer markalar için 5 binlik satış hedefimiz vardı. Euro kuru 2,25’te kalsaydı bunu başaracaktık. BMW’yi 13-14 bine, diğer markaları 4 binin biraz üzerine revize ettik. Buna rağmen geçen yıla göre yüzde 16’dan fazla büyüme bekliyoruz." dedi.
 
Borusan Otomotiv’in geçen yılı 500 milyon Euro ciro ile kapattığını açıklayan Biryıldız, bu yıl bu rakamın 560 milyon Euro civarında beklendiğini belirtti. TL olarak bakıldığında ise geçen yıl 900 milyon TL olan şirket cirosu bu yıl 1 milyar 400 milyon TL civarına çıkıyor. Biryıldız, 5 serisiyle başlayan model atağının şimdi yeni 1 serisiyle devam edeceğini, gelecek yılın ilk aylarında yola çıkacak olan yeni 3 serisinin de iddiasını artıracağını dile getirdi. Geçen 8 ayda bin 500 adetten fazla satan 1 serisinin yeni yüzüyle sadece tasarım değil birçok teknolojiyi de beraberinde getirdiğini kaydeden Biryıldız, yılın son üç ayı için 900 adetlik ürün alabildiklerini, aralık ayında 300 adetlik ek kota olacağını dile getirdi. Biryıldız, yeni 1 serisi 2012 satış hedefinin ise 3 bin olarak belirlendiğini ifade etti.
 
Yeni 1 serisinde vites sayısı sekiz oldu

BMW’nin en küçük modeli olan 1 serisi yeni nesil iki adet 1.6 litrelik benzinli motora sahip. Her ikisi de turbo beslemeli olan araçların 116i olarak yola çıkanı 136, 118i olarak satışa sunulanı ise 170 beygir gücünde. Borusan, yeni modelde 6 ileri manuel şanzımanlı versiyonun başlangıç fiyatını 25,5 bin Euro, yeni 8 ileri otomatik şanzımanlı versiyonun başlangıç fiyatını ise 29,2 bin Euro olarak açıkladı. Eşref Biryıldız, yeni nesil 170 beygir gücündeki motorun 3 serisinde de kullanılacağını ve dizel satışlarının yerini alacağını söyledi.

Zaman