Toplu Sözleşme Masasına Oturmak İstiyorlar

İstatistik
Birleşik Emekliler Derneği ve Türk Emekli-Sen’den yapılan ortak yazılı açıklamada, Türkiye’nin daha fazla demokratikleşmesi için, ilk önce sendikalar olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşla...
EMOJİLE

Birleşik Emekliler Derneği ve Türk Emekli-Sen’den yapılan ortak yazılı açıklamada, Türkiye’nin daha fazla demokratikleşmesi için, ilk önce sendikalar olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarının etkinliğinin artırılması ve karar alma sürecine dahil edilmesi gerektiği belirtildi.

12 Eylül’de gerçekleştirilen Anayasa oylamasında ”Emeklilere de sendika kurma hakkı vereceğiz” diyenlerin, oylamanın sonucu belli olduktan sonra bir daha bunu konuşmadığı ifade edilen açıklamada, kurulmuş emekli sendikalarının ”yasanız yok” diye mahkemeye verilerek kapatılmak istendiği, emeklilerin sendika kurma özgürlüğünün gasp edildiği savunuldu.

Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) sendika özgürlüğüne ilişkin sözleşmelerine göre, emeklilerin de sendika kurmaya ve toplu sözleşme masasına oturmaya hakkı olduğu vurgulanan açıklamada, ”Toplu sözleşme masasında emekliler de bulunmalıdır.

Toplu sözleşme hükümlerinin emeklilere yansıtılmasını değil, emeklilerin de toplu sözleşme masasına oturmasını ve haklarımızı almak için gerekli mücadelenin yapılmasını istiyoruz” ifadesi kullanıldı.

Maaş katsayısı ve taban aylığına yansıtılmayan ödemelerden emeklilerin faydalanamadığı belirtilen açıklamada, maaş katsayısı ve taban aylığına yansıtılabilecek ödemeleri almak için emeklilerin de toplu sözleşme masasında olması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, şunlar ifade edildi:

”Toplu sözleşme masasında olmalıyız ki; emeklilerin dertlerini anlatalım, emeklileri sefalet ücretinden kurtaralım, refah payından hakkımıza düşeni isteyelim, ’emeklilere taban aylığı getirin, intibak yasasını çıkartın, maaşlarımızı yükseltin’ diyelim. Hastalandığımızda, ‘ücret ödemeden muayene ve tedavi olacağız, ilaçları fark ödemeden alacağız, hastaneye yattığımızda otel ücreti ödemeyeceğiz, katılım payı ödemeyeceğiz’ diyebilelim.

Çalışanlara verildiği gibi bize de promosyon ve Ramazanda 200 TL ek ödeme verilmesini isteyebilelim. Hizmet yılı ve prim gün sayılarını tamamladıkları halde 4447 ve 4759 sayılı kanunlarla kademeli geçişe takılıp, yaşları 40-45 olduğu için emekli olamayan ve herhangi bir işe de giremeyen binlerce işsiz arkadaşımızın haklarını isteyebilelim.”

Emeklilerin sendika kurma haklarının yasallaştırılması ve toplu sözleşme masasına oturması istenen açıklamada, yasal düzenlemelerde, maaşların belirlenmesinde, pazarlık yapılmasında 9 milyonluk bir kesimin dışlanmasının ”demokrasinin eksik işlediği” anlamına geleceği kaydedildi.

Haber 7