Şimşek’ten enflasyon açıklaması:”Arzuladığımız tablo değil”

İstatistik
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Şimşek, “Enflasyondaki t...
EMOJİLE

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Şimşek, “Enflasyondaki tablo bizim arzuladığımız bir tablo değil. 2015 yılının genel makro performansı anlamında notumuzun düşük olduğu alanlardan biri enflasyon. Bunun birçok nedeni var ama en önemlisi liradaki ciddi değer kaybı” dedi.

Asgari ücretteki artışın enflasyona yansımaları olabileceğine işaret eden Şimşek, “Yapılan çalışmalar asgari ücretin enflasyona etkisinin yüzde 1,1 ile 2,2 puan arasında olabileceğini gösteriyor. 2016 yılında en öncelikli makro sorunlarımızdan biri enflasyon olacak” diye konuştu.

“2016 daha iyi bir yıl olacak”

Şimşek, 2016 yılına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, büyüme konusunda daha iyi performans gösterilebileceğini kaydetti. 

Şimşek, AB’deki toparlanmanın da büyük bir öneme sahip olduğunu, Ortadoğu’da sorunların geçen seneki kadar olmasa da devam edebileceğini bildirerek, “Büyük resme baktığımız zaman büyüme rahat bir şekilde yüzde 4’ün üzerinde yüzde 4,5 civarında söz konusu olacaktır” dedi.

“Net etkinin oldukça sınırlı kalacağı görüşündeyim”

Rusya ile yaşanan sorunların ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, bu konu üzerinde de çok çalıştıklarını söyledi.

Öngörüleri dışında bir şey olmadığını dile getiren Şimşek, “Baz senaryoda Rusya ile ticaretin 3,1 milyar dolar civarında bir etkiyle sınırlı kalacağını düşünmüştük. Dolayısıyla henüz o konuda bir fikir değişikliği yok. Bu da oldukça küçük ve yönetilebilir bir miktar” diye konuştu.