Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl sebze üretiminin yüzde 2,2 artışla rekor kıracağını ve ilk kez 30 milyon tonu geçeceğini belirterek, ‘Meyve üretimi de rekor kırarak 18,9 milyon tona yükselecek.’ değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, sebze üretiminin 2010 yılından bu yana sürekli arttığını, geçen yılın sonunda üretimin 29,6 milyon tona ulaştığını ifade etti.
Meyve üretiminin de 2013 yılında 18,2 milyon ton ile en yüksek üretim düzeyine çıktığına işaret eden Bayraktar, ‘Bu yıl sebze üretimi yüzde 2,2 artışla rekor kırarak ilk kez 30 milyon tonu geçecek. Meyve üretimi de rekor kırarak yüzde 6,3 artışla 18,9 milyon tona yükselecek.’ bilgisini verdi.
Bayraktar, geçen yıl 38,6 milyon tonla rekor kıran tahıl üretiminin ise bu yıl 35,3 milyon tona gerileyeceğini belirtti.
Toplam bitkisel üretimin 112 milyon 402 bin tondan 113 milyon 941 bin tona çıkacağını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
‘Çay da dahil edildiğinde toplam bitkisel üretim 1,58 milyon tonluk artışla 115,3 milyon tona yükselecek. Buğday üretimi 22,6 milyon tondan 20,6 milyon tona, arpa üretimi 8 milyon tondan 6,7 milyon tona, çavdar üretimi 330 bin tondan 300 bin tona, yulaf üretimi 250 bin tondan 225 bin tona inecek.’
İklim şartlarının iyi gitmesiyle tahılda geçen yıl rekor düzeyde üretim gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, 2016 yılında üretimin baz etkisi nedeniyle yüksek oranda gerilediğini bildirdi.
Fındık üreticisine uyarı
Bu yıl fındık rekoltesinin 420 bin tonda kalacağını belirten Bayraktar, bunun geçen yıla göre üretimde yüzde 35’lik düşüşe karşılık geldiğini bildirdi.
Bayraktar, söz konusu rekolte miktarına göre fındık fiyatlarının seviyesinin yeterli olmadığına işaret ederek, ‘Bu şartlar altında fındık fiyatlarının seviyesi manidardır. Üreticimizi daha dikkatli olmaya davet ediyorum. Bu sektörde rekabeti sağlayamazsak bu durumu her zaman yaşarız.’ ifadesini kullandı.
Türkiye’nin, meyve ve sebze cenneti olduğunu ve dünya çapında üretim gerçekleştirme potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, ‘Yapısal sorunları çözüp, verimliliği artırırsak, tarımda özellikle meyve ve sebzede olağanüstü bir potansiyelimiz ve ihracat gücümüz var. Bu alanda 40-50 milyar dolar kazanmamız işten bile değil.’ değerlendirmesinde bulundu.