Kapalı çarşı esnafı altından lokuma dönüyor

İstatistik
Düşen altın fiyatlarıyla birlikte artan satışlara rağmen doların yükseliş hızına yetişemeyen kiracı kuyumcular, peş peşe dükkanlarını devrediyor. Yerine açılanlar ise kar marjının daha büyük olduğu ba...
EMOJİLE

Düşen altın fiyatlarıyla birlikte artan satışlara rağmen doların yükseliş hızına yetişemeyen kiracı kuyumcular, peş peşe dükkanlarını devrediyor. Yerine açılanlar ise kar marjının daha büyük olduğu baharat, lokum ve halı satışı yapan dükkanlar oluyor.

2 yıl önce 1100 olan Kapalıçarşı’daki kuyumcu sayısı bugün 1000’e gerilemiş durumda. Toplam mağaza sayısı ise 3 bin 600. Kuyumcuların cirodan tatmin olmadığını, dolarla kira ödemekte de zorlandıklarını ifade eden Kapalıçarşı Esnaf Odası Derneği Başkanı Hasan Fırat’a göre bu dönüşüm sürecek. 50 kuyumcunun daha kapanıp dükkanın farklı bir ürün grubu satabileceğine dikkat çeken Fırat “Altında kar marjı işçiliğe göre yüzde 5-25 arasında değişir. Bu kar kuyumcuların yüksek kira bedellerini ödeyebilmeleri için yeterli olmuyor. Takı satanlar da altını bırakıp gümüşe dönüyor” diye konuşuyor.

Buna karşın Kapalıçarşıdaki satışları değerlendiren gümüşçüler de çok mutlu sayılmaz. Gümüşün de tek başına yetmediğini ifade eden bir esnaf “Dükkanın yarısını hediyelik eşyaya dönüştürdüm. Bundan da iyi sonuç aldım. Hediyelik talebi çoğu zaman gümüşün önüne geçiyor” diyor.

Kapalıçarşı’nın kuyumcuların en yoğun olduğu caddesi olan Kaplakçılar’da art arda açılan baharatçı ve lokumcular var. Bir zincir, çarşıda kira bedellerinin en yüksek olduğu bu caddede dükkan sayısını bir yılda dörde çıkartmış. Aynı cadde üzerinde 4 farklı dükkanda baharat ve lokum satıyor. Dükkanın çalışanı “İlgi çok yoğun. Turistin baharata ve lokuma büyük merakı var. Satışlardan çok memnunuz” diye konuşuyor. Hasan Fırat ise “Baharat ile o kiraları nasıl çıkartıyorlar anlamıyorum. Ama dükkan sayısı dörde çıktığına göre mutlu olmalılar. Çünkü gıdaya yüksek turist talebi var” diyor.

İstanbul Kyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu’da Kapalıçarşı’da yaşanan bu dönüşümü aslında bir nevi düzeltme niteliğinde yorumluyor. Kapalıçarşı’nın etrafındaki hanlarla birlikte 2 bin 500 kuyumcuya ev sahipliği yaptığını belirten Kameroğlu, “İstanbul toplamında 6 bin 500 kuyumcu var. 2 bün 500’ü birbirine çok yakın konumlanmış halde. Çarşı etrafında bu kadar arzı doyuracak talep yok. Bu eğilimi ben bekliyordum. Çarşıda kapatan kuyumcu oranı yüzde 10 ise, İstanbul geneli için bu yüzde 5’i aşmaz. Ben şehir genelinde sektör adına bir sorun görmüyorum” diye konuşuyor.

Dolaştığımız dönüşmüş kiralarda dükkanların geçmişini anlatan esnafa göre çarşıda kapanan bir kuyumcu artık yola kolay kolay kuyumcu olarak devam etmiyor. Bu arada dükkanı boşaltan Vakko’nun yerine Stefanel açılmış. Eski Mac artık bir halı dükkanı. Kapanan Godiva’nın eski dükkanında ise şal satışı yapılıyor.

Wall Street Journal