Irak Almanya’yı geçti

İstatistik
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ”Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yaptığımız ihracatın boyutu neredeyse AB’ye yaptığımız ihracata eş değer bir hale geldi. Bil...
EMOJİLE

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ”Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yaptığımız ihracatın boyutu neredeyse AB’ye yaptığımız ihracata eş değer bir hale geldi. Biliyorsunuz şu an bizim en fazla ihracat yaptığımız ülke Almanya. Almanya’nın arkasından ise Irak geliyor. 26 Aralık itibariyle Irak’ın yaptığımız aylık ihracat rakamı Almanya’yı geçmiş durumda” dedi.

Büyükekşi, ”2. Ortadoğu-Kuzey Afrika Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısı”nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantının Türkiye’nin gelecek ihracat vizyonuna önemli açılımlar getireceğine inandığını ifade etti.

Sağlanan siyasi ve ekonomik istikrarın, büyük başarılar için sağlam bir zemin oluşturacağını belirten Büyükekşi, sağlam zemin sayesinde her sene Türkiye ihracatının yeni rekorlar yaşadığını söyledi.

Kazanılan başarıların çok da kolay elde edilmediğine dikkati çeken Büyükekşi, şunları kaydetti:

”Başarının arkasında çok kuvvetli bir ekip çalışması var. İhracatçılarımızdan ihracatçı birliklerimize, devletimizin yurt içindeki kurumlarından yurtdışındaki kurumlarına ve siz ticaret müşavirlerimize kadar, büyük bir takım olarak çalışıyoruz. Dolayısıyla bu başarıda siz değerli ticaret müşavirlerimizin payı da çok büyük. Ülkemizin ihracatına yaptığınız olağanüstü katkılardan dolayı 55 bin ihracatçı adına sizlere teşekkür ediyorum.”

Türkiye’nin ihracat kompozisyonunu değiştirilmesinin gerekliliğini ve ihracattaki katma değerli ürünlerin ağırlığının yükseltilmesinin önemini vurgulayan Büyükekşi, bundan dolayı 2023 ihracat stratejinin inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma üzerine oturtulmasının anlamlı olduğunu dile getirdi.

TİM olarak, Ekonomi Bakanlığı ile ülke masaları kurduklarını anımsatan Büyükekşi, Türk Hava Yolları’nın yeni açtığı hatlarda ihracatçı heyetleri için kontenjan ayarlanmasına başlandığını, bu hatlar arasında Irak, Katar, Suudi Arabistan, İran ve Libya olmak üzere bir çok yeni hattın bulunduğunu söyledi.

Büyükekşi, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgesi’nin Türkiye’nin son yıllarda ihracata önem verdiği pazarların en başında geldiğini ifade ederek, ”Bu bölgeye yaptığımız ihracat 2001 yılında 4,4 milyar dolar iken, bu rakam 2011 yılında 34,6 milyar dolara çıktı. Bu bölgenin ihracatımızdan aldığı pay 2001 yılında yüzde 14 iken 2011 yılında yüzde 25,7’ye yükseldi. Bu oran 2012’nin ilk 10 ayı itibariyle yüzde 34,6’ya yükselmiş durumda. AB’ye ihracatımızın yılın ilk 10 ayında tüm ihracatımızdan aldığı pay ise yüzde 38,5. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yaptığımız ihracatın boyutu neredeyse AB’ye yaptığımız ihracata eş değer bir hale geldi. Biliyorsunuz şu an bizim en fazla ihracat yaptığımız ülke Almanya. Almanya’nın arkasından ise Irak geliyor. 26 Aralık itibariyle Irak’ın yaptığımız aylık ihracat rakamı Almanya’yı geçmiş durumda. Dolayısıyla Türkiye’nin ihracatında bu bölgelerin önemi her geçen gün artıyor” diye konuştu.

-Ticaret müşavirlerini ziyaret etmek zorunlu olsun-

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu da yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, halk hareketlerinin ardından Libya başta olmak üzere bölgedeki ülkelerde iş yapan Türk müteahhitlerinin olumsuz etkilediğini söyledi.

1990’lı yılların başında Ortadoğu’da ticaret müşavirlerinin olmadığını, işadamlarının kendi çabalarıyla iş bağlantıları yapmak durumunda kaldığını dile getiren Koçoğlu, ticaret müşavirleri sayesinde işadamlarının hem zaman hem de paradan tasarruf sağladığını söyledi.

Bunun sağlanmasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve ekibinin büyük katkılarının olduğunu dile getiren Koçoğlu, ”Türk diasporası çok önemli. Bu doğrultuda ben de geçmişte çalıştım. Bunu yapmamız da lazım. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da şartlar Avrupa’ya göre daha zor. Buralarda çalışmak biraz daha özveri gerektiriyor” dedi.

Koçoğlu, geliştirilecek bir formülle yurt dışına giden her Türk işadamının o ülkedeki ticaret müşavirlerini ziyaret etmesinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savunarak, bu sayede Türk şirketlerinin o ülkede yabancılar yerine birbiriyle rekabet etmesinin önüne geçilebileceğini söyledi.

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya büyük önem verdiklerini belirterek, bir üyelerinin Cezayir’de 500 milyon dolar harcayarak Türkiye’nin yurtdışındaki en büyük demir-çelik yatırımını hayata geçireceğini bildirdi.

Söz konusu bölgeyle olan ticaretin hacmini daha da arttırmak için ülke gezilerine 2013 yılında da devam edeceklerini vurgulayan Olpak, ülke ihracatını arttırmayı amaçlayan toplantılara MÜSİAD olarak da ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi.

TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert ile ASKON Başkanı Mustafa Koca’nın da kısa bir konuşma yaptığı toplantı, bugün öğleden sonra ve yarın da devam edecek.

AA