Harcanan her 10 kuruş bu şirketlere gidiyor!

İstatistik
En sevdiğiniz ürünleri satın almak istediğinizde pek çok seçeneğiniz olduğu kanısındaysanız, tekrar düşünün. Ev ürünlerinden evcil hayvan gıdalarına, makyaj malzemelerinden kot pantolona kadar dünyada...
EMOJİLE

En sevdiğiniz ürünleri satın almak istediğinizde pek çok seçeneğiniz olduğu kanısındaysanız, tekrar düşünün. Ev ürünlerinden evcil hayvan gıdalarına, makyaj malzemelerinden kot pantolona kadar dünyada satın alınan birçok ürün doğrudan ya da dolaylı olarak 10 mega şirkete ait.

Nestlé ağında 8 bin marka var

Bunlar Procter&Gamble (P&G), Nestlé, Kraft, Coca Cola, Pepsico,Kellogg’s, Mars, Unilever, Johnson&Johnson ve General Mills. Reddit Conde Nast Digital şirketine ait bir sosyal haber sitesi olan Reddit.com tarafından hazırlanan ‘Tercih Yanılsamaları’ adlı grafiğe göre eğer Nestlé’nin sadece bir gıda şirketi olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Nestlé, hisse veya şube ağı ortaklığı ile dünya çapında 8 bin farklı markanın sahibi. Bunların arasında bağımsız markalar gibi görünen Kiehl ve The Body Shop’un yanı sıra saç ürünleriyle tanınan L’Oreal, bebek maması devi Gerber, giyim markası Diesel ve evcil hayvan gıda üreticileri Purina ve Friskies da bulunuyor. Ya da Coca-Cola esasında Monster’ın sahibi olmamasına rağmen, enerji içeceğinin dağıtımını yapıyor. Yum Brands çatısı altında olan KFC ve Taco Bell’de ise özel bir ortaklık ile sadece Pepsi ürünleri satılıyor. ABD’nin en büyük reklam verenlerinden P&G ise Reddit.com’un hazırladığı ağ üzerinden dünya genelinde 4.8 milyar kişiye hizmet veriyor. Unilever de dünya çapında 2 milyar kişiye ulaşıyor.

Yerli marka yaratmak şart

Perakende uzmanları, 10 markaya bağımlılığı yansıtan çarpıcı tablonun ‘ulusal marka’ yaratmanın gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğuna dikkat çekiyor. Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan ‘Dünyanın En Değerli 500 Markası’ listesinde Türk markalarının olmadığına işaret uzmanlar “Markaya yapılacak yatırım Türkiye’ye yatırım anlamına geliyor. Yerli markalara önem verilir ve kaynak yaratılırsa iç tüketimde yerli oranındaki artış ve ihracatta meydana gelecek yükselişle cari açık azalır” diyor.

Star