En Kötü Günler Geride Kaldı

İstatistik
Şimşek şunları söyledi: "Euro Bölgesi borç krizinde en kötü geride kaldı diyebiliriz. Son dönemde ABD’de reel ekonomiye ilişkin rakamlar oldukça iyi. Bu da sınırlı iyimserlik getiriyor. Tür...
EMOJİLE

Şimşek şunları söyledi: "Euro Bölgesi borç krizinde en kötü geride kaldı diyebiliriz. Son dönemde ABD’de reel ekonomiye ilişkin rakamlar oldukça iyi. Bu da sınırlı iyimserlik getiriyor. Türkiye 2011’i yüzde 8 büyüme ile bitirecek. Türkiye’nin performansı çok güçlü.
 

İşsizlikte yüzde 9.1’lik bir rakam bile son 10 yılın en düşük rakamlarından biri. Ekonomide bir yavaşlama sürecine giriyoruz. İnşaat sektörünün istihdam yaratma kapasitesinin bir miktar zayıflama riski söz konusu. Cari açık 2011’de ciddi şekilde arttı. Cari açık milli gelirin yüzde 10’u civarında olacak. Ekonomide iç talep daha makul düzeylere doğru geriliyor. TL’deki rekabet gücünün arttığını görüyoruz.
 
TL’deki değer kaybının enflasyon üzerinde olumsuz etkisi oldu. Bazı vergi artışlarının da olumsuz etkisi oldu. Yılın ilk çeyreğinde bir miktar yüksek kalabilir. Yılın sonuna doğru hedeflere paralel bir enflasyon görünümü öngörüyoruz. Makroekonomik temellerimiz sağlam. Bankacılık sektörü açısından da bakınca görünüm sağlam. Biz şokları telafi edecek manevra alanına sahibiz.
 
2011’in tamamında bütçe giderleri 313.3 milyar lira, bütçe gelirleri 295.8 milyar lira, vergi gelirleri 253.7 milyar lira, bütçe açığı yüzde 56.5 azalarak 17.4 milyar liraya düştü. Hedef 33.5 milyar liraydı. Bütçe gelirleri önceki yıla göre yüzde 16.4 arttı. Vergi gelirleri bütçe hedefinin yüzde 109 üzerinde.
 
YAPILANDIRMANIN KATKISI 5-6 MİLYAR LİRA
 Artışta büyümedeki performans, yapılandırmadan kaynaklanan etki, bakanlığın ortaya koyduğu tahsilattaki performans etkili oldu. Vergi gelirleri tahsilatında yüzde 20.5’lik artış söz konusu. Yapılandırmanın olmadığı yıllarda da alacak stoğumuzdan icra yoluyla tahsil ediyorduk. Bu tahsilatı yapılandırma gelirlerinden çıkarınca net etki 5-6 milyar lira civarında.
 
Küresel krizin hemen sonrasında bütçe açığını kapatma noktasına bile getirmiştik. Van’daki yaraların sarılması için ilave 11.1 milyar lira kaynak aktardık. Bunları dikkate alınca aslında açık binde 5 olacaktı. Şimdi bütçe açığı/GSYH oranı yüzde 1.4. "
 

ahaber.com