Emekliye Zam Geliyor

İstatistik
Depremzedelere yönelik ödeme için şartların yeniden düzenlendiğini dile getiren Bakan, yeşil kart uygulamasının da değişeceğini açıkladı. Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, intibak zammının aynı ...
EMOJİLE

Depremzedelere yönelik ödeme için şartların yeniden düzenlendiğini dile getiren Bakan, yeşil kart uygulamasının da değişeceğini açıkladı.

Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, intibak zammının aynı miktarda prim ödemelerine ve çalışmalarına rağmen aynı zammı almaları için yapılan bir düzenleme olduğunu söyledi. Bakan intibak düzenlemesinin seyyanen bir zam olmadığını da belirtti. Bakan Çelik bu düzenlemenin bir zam değil eşitleme olduğunu da vurguladı.

Bakan Çelik bu düzenlemenin hayata geçirilmesinin zaman alacağını vurgulayarak ilk ödemenin 2013’ü bulacağını da kaydetti.

Nilgün Balkaç’ın "Toplam maliyetinin ne olacağı" sorusuna henüz net bir rakamla yanıt veremeyeceğini belirtti ancak 3 bin 600 gün çalışarak emekli olan yaklaşık 2,5 milyon kişinin 10 ila 200 TL artış alacağını açıkladı.

DEPREMZEDEYE 30 GÜN ŞARTI

Bakan Çelik, Balkaç’ın depremden zarar gören çalışanlarla ilgili çalışmaya yönelik sorusuna şöyle yanıt verdi: "Şu an bu tür durumlarda ödeme yapılabilmesi için yüzde 60’ın üzerinde iş görme yeteneğini kaybetmiş olma ve 5 yıllık sigortalılık süresi koşulu bulunuyor."

1999 depreminin ardından ölüm aylığı bağlanması için yapılan düzenlemenin 360 günlük koşul getirildiğini hatırlatan Bakan, Van’da yapılan incelemeler sonucunda ödeme yapılacaklar için bir aylık sigorta koşulunu belirlediklerini ve gelecek hafta ilgili komisyonda bu düzenlemenin görüşülmesini istediklerini söyledi.

Yarın deprem bölgesine gideceğini dile getiren Bakan Çelik, şu ana kadar 3 bin 900 depremzedenin işe başladığını ve bu sayının 6-7 bine çıkabileceğini duyurdu.

Evlerine giremeyen depremzedelerin hepsinin de sosyal tesisler aracılığıyla barınma ihtiyaçlarının karşılanacağının da altını çizdi.

MEMUR MAAŞLARI EŞİTLENECEK

"Eşit işe eşit ücret düzenlemesinden kaç kişinin yararlanacağı ve ücretlerde düşüş olup olmayacağı" sorusuna ise "Düzenleme aynı statüde olmasına rağmen farklı ücret alan kamu çalışanların mağduriyetlerini gidermek için yapılan bir çalışma. Kimsenin gelirinde bir düşüş olmayacak ancak maliyeti 900 milyon TL’yi bulacak gibi görülüyor" yanıtını verdi.

İLAÇTA YOLSUZLUK VAR

İlaçla ilgili düzenlemeye dair soruya yanıt veren Bakan Çelik şöyle konuştu: "2002’de vatandaş yılda 2 kez ancak sağlık kuruluşlarına giderken bizim dönemimizdeki değişimden sonra bu sayı yılda 8’e çıktı. Harcamalar ise 2002 yılında 10 milyar TL iken şimdi 45 milyarı aştı.

2002 yılında ilaca yönelik devletin harcaması 5.2 milyar TL iken şu an 16 milyar noktasına ulaştı. İlacın sağlık karnesi yerine T.C. kimlik no ile alınabilmesi üzerine bazı sağlık kuruluşları kişilerin bilgisi dışında bu kimlik numaralarını kullanarak ilaç alımı yapıyor. Yapılan incelemelerde bunlar tespit edildi ve cezalar yolda."

YEŞİL KART KALKMAYACAK

Yeşil kart uygulamasının Sağlık Bakanlığı’ndan alınarak Çalışma Bakanlığı’na verileceğini belirten Bakan, isminin değişeceğini ancak uygulamada bir değişikliğin olmayacağının altını çizdi. Aile Bakanlığı’nın yeşil kart sahiplerinin gelir durumlarına yönelik yeni bir çalışma yapacağını ve bunun ardından yardıma muhtaç listesinin yeniden düzenleneceğini belirtti.

Bakan bu çalışmanın ardından aylık geliri, asgari ücretin üçte birinden az olanların sigorta pirimini devletin yatıracağını ve aynı kişilerin hizmetten yararlanmaya devam edeceğini duyurdu.

ntvmsnbc