Dış ticaretin kalitesi düşüyor: Ucuza satıyoruz, pahalıya alıyoruz

İstatistik
TÜİK kasım ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. İhracat birim değer endeksi 2018 kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde2,9 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıd...
EMOJİLE

TÜİK kasım ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı.

İhracat birim değer endeksi 2018 kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde2,9 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,5, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,8 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde2,9 azalırken, yakıtlarda yüzde 8,8 arttı. Ancak İhracatın değeri düşerken miktarı arttı. İhracat miktar endeksi kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,7 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 10,4, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 14,9, yakıtlarda yüzde 2,7 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 16,6 arttı.

 

İthalat birim değer endeksi yüzde 1,7 arttı 

İthalat birim değer endeksi kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 1 ve yakıtlarda yüzde 17,2 artarken, ham maddelerde yüzde 2,5 ve imalat sanayinde yüzde 1,3 azaldı. Ancak döviz kurundaki değer artışı yüzünden ithal edilen ürünün değeri artarken, buna bağlı olarak ithal edilen ürün miktarı azaldı. İthalat miktar endeksi kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 22,5 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 13,9, ham maddelerde yüzde 24,5, yakıtlarda yüzde 16,8 ve imalat sanayinde yüzde 24,2 azaldı.

Diğer yandan Türkiye Bumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dış ticaret verilerini yayımladı. Bir önceki yılın kasım ayında 4.482 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 986 milyon dolar fazla verdi. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 33,9 milyar dolara geriledi. Böylece Türkiye 2009’dan sonra ilk kez 4 ay üst üste cari fazla vermiş oldu.

TCMB’den yapılan açıklamada cari dengenin fazla vermesinin sebebi olarak geçen yıl boyunca açık veren dış ticaret dengesinin bu ay fazla vermesi ve hizmet ihracatının artması gösterildi.

**

19 MİLYAR DOLAR KAYNAĞI BELİRSİZ GİRİŞ

33,9 milyar dolarlık cari açığın 19,3 milyar dolarının kaynağı tespit edilemeyen girişlerin takip edildiği net hata noksan kaleminden kaynaklanması dikkat çekti. 2018 yılında net hata noksan hesabında cumhuriyet rekoru kırıldı.

Dış ticaret verilerine göre Türkiye 2018’in 11 ayında yabancı ülkelere 11 milyar dolar faiz ve kar payı ödemesi yaptı. CHP genel başkan yardımcısı Aykut Erdoğdu ise “Yabancıların Kasım ayında portföy ve hisse senedi ile DİBS alımlarından elde ettiği kar ve faiz gelirlerinin toplamı ise 1,2 milyar dolar. 2018 yılının 11 ayında bu kalemden yurt dışına 11 milyar dolar kar payı ve faiz ödenmiş. Yani dışarıya 11 ayda iki tane 3. Havalimanı kadar kaynak aktarmışız. Ekonominin kötü yönetilmesinin sonucu yabancıya yüksek faiz ödeyen, faiz batağına gömülmüş bir iktidar söz konusu” açıklamasında bulundu.

 

 

Kaynak: Birgün