Cari Açığa Çözüm Yeraltında Aranacak

İstatistik
Ekonomi Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ithal edilen madenleri Türkiye’de çıkarmak için harekete geçti. Sadece hurda demir-çelik ithalatına 9 milyar dolar ödendiğine dikkat çe...
EMOJİLE

Ekonomi Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ithal edilen madenleri Türkiye’de çıkarmak için harekete geçti.

Sadece hurda demir-çelik ithalatına 9 milyar dolar ödendiğine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin en büyük hurda ithalatçısı olduğunu söyledi.

Çağlayan, yüzde 10 aracılık maliyetinin bile kalkması halinde 1 milyar dolar civarında daha az açık verileceğini kaydetti.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı Türkiye’nin ithal ettiği madenleri kendisi çıkarmak için harekete geçti. Demir-çelik başta olmak üzere bakır ve alüminyum gibi ithal edilen bu ürünlerin iç pazardan karşılanması sağlanacak.

Sadece hurda demir çelik ithalatına 9 milyar dolar ödendiğine dikkat çeken Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin en büyük hurda ithalatçısı olduğunu söyledi. Çağlayan, yüzde 10 aracılık maliyetinin bile kalkması halinde 1 milyar dolar civarında daha az açık verileceğini kaydetti.

Enerji Bakanlığı ile birlikte tüm madenlerin envanterinin yeniden çıkarıldığını ifade eden Çağlayan, "Türkiye’nin elinde hangi madeni var, ne kadar var, ne kadarı işlenebilir rezervdir, bunları çıkardık.

Buna göre yol haritası belirlenecek. Kendi demir-çelik cevherimizle bu ithalatı önleyebiliriz. Aynı şey bakır ve alüminyum için de geçerli." dedi. Çağlayan, cari açığa ilişkin risklerin önümüzdeki aylarda daha da azalacağını söyledi.

Beraberindeki heyet ile birlikte dört günlük Güney Kore ziyaretini tamamlayan Ekonomi Bakanı Çağlayan, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile 2,5 milyar dolarlık yatırımın önünü açarken, son gün önemli enerji yatırımları için de söz aldı.

Kore’nin önde gelen şirketlerinin üst yöneticileri (CEO) ile bir araya gelen Çağlayan toplantı sonrası yaptığı açıklamada Türkiye’deki enerji ve altyapı yatırımlarına büyük ilgi olduğunu kaydetti.

Çağlayan’ın verdiği bilgilere göre bir firma Kuzey Marmara Otoyol Geçişi’ne talip olurken, bir başka firma da hastane işinde büyümek istediğini belirtti. 80 milyon dolarlık iş makinesi ve eskavatör yatırımının yanı sıra görüşmelerde 1,1 milyar dolarlık enerji yatırımı için Güney Koreli firmalar yatırım yapmak istediklerini aktardı.

Bakan’dan Hyundai’ye: Sakın geç kalma erken gel

Serbest Ticaret Anlaşması düğümünün çözülmesinin ardından 400 milyon dolarlık yatırım kapısının açıldığı Hyundai, Türkiye’nin yıllık 5 milyar dolarlık ithalat yaptığı motor ve aksamına çözüm sağlayacak yatırım için yeşil ışık yaktı.

Güney Kore’de firmanın üst düzey yetkilileri ile görüşen Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Türkiye’de motor fabrikası kurun" taleplerine olumsuz cevap verilmediğini kaydetti. Hyundai Motor CEO’sunun konuya ilişkin olarak "Fizibilite çalışmalarımız devam ediyor." dediğini aktaran Çağlayan kendisinin de "Sakın geç kalma erken gel." karşılığını verdiğini iletti.

Söz konusu yatırımın yerli otomobil üretimine de destek sağlayacağını dile getiren Çağlayan, hem Türkiye için hem de üçüncü dünya ülkelerinde ortak yatırımın önünün açılacağını ifade etti.

Motor yatırımı için verilecek desteğin süreli olacağının altını çizen Çağlayan yerli otomobil konusunda ise şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye olarak yüzde 100 yerli otomobili yapacağız.

Kim gelirse, erken davranırsa onunla birlikte yaparız. Türkiye’ye böyle bir projeyi gerçekleştirmek için herkes gelebilir. Her ne istiyorsa ne yapacaksa, her türlü görüş ve öneriye açığız. Türkiye yerli otomobilin yanı sıra 2023’e kadar kendi uçak ve helikopterini de yapacaktır."

İhracatçılar yapmazsa ABD’ye ben depo kuracağım

Türkiye’nin ABD’ye yapmış olduğu ihracatın yok denecek kadar az olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu işi engelleyenlerin ne olduğunu tek tek tespit ettiklerini söyledi.

Uzak mesafenin ilk etapta önemli bir dezavantaj gibi göründüğünü kaydeden Çağlayan, ihracatımızın arttığı Çin’in de yakın bir ülke olmadığını belirterek, "Geçen gelişimizde İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye söylemiştim, bir sipariş vermiştim; gelin bizim ABD’ye yapmış olduğumuz ihracatta tedarikin en kısa sürede yapılması için gerekirse büyük bir ‘antrepo’yu hemen Los Angeles limanında tutalım.

Buraya en çok ithalat yapılan ürünleri tespit edip koyalım. İsteyene anında teslim edelim. Şunu söyleyeyim bunu TİM yapmazsa ben yapacağım. Bizim 2 trilyon dolarlık pazardan bugün yüzde 1 pay alsak 20 milyar dolar yapar." dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türk işadamlarına yeni işbirliği kapısı aralamak için geldiği San Francisco şehrinde 1 hafta devam edecek ABD programının ilk değerlendirmesini yaptı. ABD’de var olan potansiyelin iyi kullanılması gerektiğini belirten Bakan Çağlayan, "Bugün ABD’de önemli sektörlerde olan önemli firmalarda çalışan dostlarımız var.

Bu da Türk diasporası olarak önemli bir imkan. Yeter ki gücümüzü iyi kullanalım." diye konuştu. Çağlayan, geçen yıl yapılan ziyaret kapsamında Apple firmasının üst düzey yöneticisi ile görüştüklerini belirterek, şunları söyledi: "Özellikle iPhone sisteminin nasıl çalıştığını anlatmıştı. Yazılım işini tamamıyla kendileriyle beraber çalışan yazılım şirketleri ile yaptığını söylemişti.

‘Onlar yazılımlarını yapıp getiriyorlar. Bizim beğendiğimiz bir yazılım ise alıyoruz kendilerini ciro ortağı yapıyoruz’ demişti. Şimdi böyle bir ortam var. Ben bilişim sektörüne çok önem veriyorum. Sektörün daha evvel sanayici sayılması noktasında kanun çıkarken bunun kanuna konulması için çok mücadele sarf etmiştik."

Türk Amerikan İş Bağlantı Birliği Başkanı Efe Orhun ise Yahoo’nun bir Türk şirkete talip olduğunu açıkladı. Orhun, "İlk defa bir Türk şirket Yahoo’ya 50 milyon dolara şirket satıyordu. Ancak fiyat az geldi, kabul etmedi." dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan beraberindeki heyetle birlikte Kore’den 11 saatlik uçuşla ABD’ye geçti. Çağlayan, "Hayatımda ilk kez cumartesi gününü iki kez yaşıyorum." dedi.

Zaman