‘Yeni yılda ikinci el oto fiyatları artacak’

Finans
DOD Perakende Müdürü Erol Gündoğan, 2016 model araçların gelmesiyle sıfır otomobilde fiyatların artacağını belirterek, “Bu artışlar da hemen hemen aynı paralellikte ikinci el araç...
EMOJİLE

DOD Perakende Müdürü Erol Gündoğan, 2016 model araçların gelmesiyle sıfır otomobilde fiyatların artacağını belirterek, “Bu artışlar da hemen hemen aynı paralellikte ikinci el araçlardaki fiyatlara yansıyacaktır, fiyatlarda yukarı yönde bir miktar kıpırdama olacaktır” dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gündoğan, piyasada ciddi oranda ithalotomobil satıldığını ve markaların tamamen kur endeksli fiyatlama yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Gündoğan, yeni yılda ikinci el otomobil fiyatlarındaki değişimin, sıfır araçtaki markaların stok baskısından kaynaklandığını aktardı.

“Fiyatlar artacak”

Mevzuat gereği 2016 model yılı olarak tescil edilmesi gereken bir aracın 2016 yılı içinde üretilmeye başlanması gerektiği bilgisini veren Gündoğan, şunları da kaydetti:

“Bu aracın da üretilip Türkiye’ye gelmesi ve pazara sunulması şubat ayının ikinci yarısı ya da mart ayı gibi olabiliyor. Markalar, 2015 model araçları hala ocak ve şubat ayında satmak durumundalar. Bu konu marka bazlı değişkenlik gösterebiliyor çünkü hangi markanın ne kadar bir stok yükü altında ve nasıl bir hedefi olduğu çok önemli.

Normal şartlarda takip eden yılın ilk çeyreğinde fiyatlar bir miktar gevşek seyreder. Kurun aynı stabilitede gittiğini öngörürsek, 2016 model yılı araçların gelmesiyle model yılı geçişlerinden kaynaklı bir miktar fiyat artışları olacaktır. Bu artışlar da hemen hemen aynı paralellikte ikinci el araçlardaki fiyatlara yansıyacaktır. Ocak ve şubat biraz daha düşük seyretmeye devam edebilir ama yeni modellerin gelişiyle ikinci el fiyatlarında yukarı yönde bir miktar kıpırdama olacaktır.”