Yatırımcılara ”31 Aralık” uyarısı

Finans
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Yakup Ergincan, Türkiye’nin sermaye piyasasındaki önemli gelişmeleri ve MKK’nın 2023 vizyonu ile İstanbul Finans ...
EMOJİLE

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Yakup Ergincan, Türkiye’nin sermaye piyasasındaki önemli gelişmeleri ve MKK’nın 2023 vizyonu ile İstanbul Finans Merkezi hedefi çerçevesinde yürütmekte olduğu projeleri AA muhabirlerine değerlendirdi.

Ergincan, şunları kaydetti:
”Kaydileştirildiği tarihten itibaren üzerinden 7 yıl geçmiş şirketler için, o şirketlere ait hisse senetlerini getirip kaydileştirmemiş yatırımcılar haklarını kaybedecekler. Biz kaydi sisteme Kasım 2005’te geçmiştik. Kasım 2005’te borsada işlem gören ve kaydi sisteme alınan 285 şirketin hisse senetlerini halen kaydileştirmemiş yatırımcıların (elinde fiziki sertifika bulunduranlar) hakları 31 Aralık 2012’de kaybolacak. 31 Aralık 2012 tarihine kadar elindeki fiziki sertifikaları kaydileştirmeyen yatırımcılar, artık şirkete ortak olamayacak ve ellerindeki sertifikalar sıfır değerinde olacak. Hangi şirketlerin bu kapsamda olduğunu öğrenmek isteyen yatırımcılar www.mkk.com.tr web sitemizden ve 444 0 655 Çağrı Merkezimizden bu bilgiyi alabilirler.”

Günde 2 milyon işlem

Ergincan, hak sahibi bazında kayıt tutmanın çok meşakkatli bir yol olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:
”Bugün MKK sisteminde 21 milyon yatırımcıya ait 38,8 milyon hesap açılmış. Bunların 3,8 milyonu bakiyeli yani herhangi bir şekilde sermaye piyasası araçlarına sahip. Bir hesabın ona yakın alt hesabı olduğunu düşündüğünüzde 385 milyon tane hesap ve alt hesap için günde 2 milyon işlem oluyor. Devasa bir büyüklük söz konusu.”

AA