Yabancı Yatırımları Kaçırıyoruz!

Finans
Hükümet yatırım promosyon ajans ya da departmanlarının yüzde 70’den fazlasının potansiyel yatırımcılara doğru, güncel ve zamanında bilgi sunamadıklarından dolayı yatırım ve iş istihdam imkanları...
EMOJİLE

Hükümet yatırım promosyon ajans ya da departmanlarının yüzde 70’den fazlasının potansiyel yatırımcılara doğru, güncel ve zamanında bilgi sunamadıklarından dolayı yatırım ve iş istihdam imkanlarını kaçırdığı bildirildi. 
 
Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Şirketi (IFC) tarafından yayınlanan Küresel Yatırım Promosyon Kıyası (Benchmark) 2009 adlı raporda hükümet ajanslarının ülkelerini yabancılara ne kadar etkili pazarladıkları gösterildi. IFC, MIGA ve Dünya Bankası ortaklığıyla hazırlanan raporda 181 ülkenin yabancı yatırımcıların üs ya da alan seçme işlemi sırasında kararı ne kadar etkileyebildikleri incelendi. Grup tarafından hükümet ajanslarına önce iki potansiyel proje teklifi gönderildi. Bilgisayar yazılım ve içecek şirketlerinin operasyonlarını o ülkede genişletmek istediğinden bahsedildi.

Rapora göre, teklifin gönderildiği 181 ülkeden sadece 10’u potansiyel yatırımcılarla projenin hayata geçirilmesi için bağlantıya geçti ve çaba sarfetti. Dünya Bankası Yatırımcı Danışmanlık Hizmetleri müdürü Cecilia Sager, "Eğer ülke bilgisine ulaşmak zor ise yatırımcılar hemen başka bir yere yöneleceklerdir." dedi. Sager, küresel yavaşlamanın yaşandığı bu zamanda yabancı doğrudan yatırımın büyüme ve iş istihdamı oluşturmada önemli rol oynadığını vurguladı. Sager ayrıca, yatırımı çekebilmek için profesyonel seviyede kolaylıklar sağlanması gerektiğini fakat ne yazık ki çoğu ülkenin bunu sağlayamadığını ifade etti.

Raporda bazı örneklere de yer verildi. Mesela Sitel adlı bir şirketin PRONicaragua ile bağlantıya geçtiği, yer seçmede yardım istediği ve kendisine detaylı bilgi verilmesinin ardından Sitel’in 5 milyon dolarlık ve bin kişiye iş imkanı sunan proje için Nikaragua’yı seçtiği belirtildi.

Yatırım promosyon raporunda Türkiye, Litvanya, Brezilya, Botswana ve Kolombiya gibi orta gelirli ülkelerin mobil yatırımlardaki rekabette ileri seviyede ilerleme kaydettikleri gözlendi.

Bunun yanında Honduras ve Sri Lanka gibi düşük gelirli ülkelerin de güçlü şekilde kolaylaştırma hizmetleri sundukları ve bunun da ülke gelirinin performansa bağlı olmadığının göstergesi olduğu bildirildi.