Vatandaş Güneşi Paraya Çevirecek

Finans
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını teşvik etmek için "devrim" niteliğinde ...
EMOJİLE

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını teşvik etmek için "devrim" niteliğinde düzenleme yaptıklarını belirtti. Aksoy, en fazla, güneş pilleri sayesinde güneşten elektrik üretimine olanak sağlayan fotovoltaik sistemin yaygınlaşmasını beklediklerini, bu sistemin özellikle tüketiciye büyük avantajlar sağlayacağını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

ÇATILAR…

"Sistem; evlerin çatısına, fabrika tesislerine konulabilir. Bu sistem, şu anda ülkemizde yok denecek kadar az. Tüketiciler, çatılarına kurduracağı bu sistemde, ihtiyacından fazla enerjiyi çift taraflı işleyen saatle TEDAŞ’a satabilecek. Örneğin, bir ay tatile gittiğinizi düşünün. Tatil boyunca güneş enerjisi sistemi çatıda çalışacak ve biriken enerjiyi sisteme geri verebileceksiniz. Damlaya damlaya göl olur, tatil ekonomik olarak size geri döner. Yani akıllı tüketiciler, çatılarında ürettikleri enerjinin ihtiyaç fazlasını TEDAŞ‘a satarak, belki de elektriğe hiç para vermeyecek. Şu anda 300-500 metrekarelik bir villanın çatısı için sistemin maliyeti, 10 bin dolar civarında. Ancak çatılardaki pillerin maliyeti her geçen yıl azalacak. Bu da sistemin daha fazla yaygınlaşmasını sağlayacak."

YERLİ ÜRETİMİ TEŞVİK

Soner Aksoy, yenilenebilir enerjide yerli makine ve tesisatın kullanılmasına teşvik öngörüldüğünü belirterek, "İthal edilecek malzemeler ithal edilecekse edilsin. Buna engel olmuyoruz. Ancak rüzgar tribünleri, kanatları, bunlar ağır malzemeler. Nakliyesi zor. Girişimcilerin, Türkiye’de fabrika kurması daha uygun. Üretim tesislerini kurarken, yerli malı kullananlara ekstra imkan sağlıyoruz" dedi.