Varlık Barışı’na % 2 vergi

Finans
Hazal Ateş’in haberi  Yılsonuna kadar transfer yapandan gelir ve kurumlar vergisi alınmayacak Maliye Bakanlığı Varlık Barışı’na yönelik yasal düzenlemeyi tamamladı. Yurtdışındaki para...
EMOJİLE

Hazal Ateş’in haberi 

Yılsonuna kadar transfer yapandan gelir ve kurumlar vergisi alınmayacak

Maliye Bakanlığı Varlık Barışı’na yönelik yasal düzenlemeyi tamamladı. Yurtdışındaki para, döviz, altın, menkul kıymet ve sermaye piyasası araçlarını Türkiye ekonomisine kazandıranlar sadece yüzde 2 gibi cüzi bir vergi ödeyecek. Beyan ettiği varlığı yılsonuna kadar getirenler gelir ve kurumlar vergisinden de muaf olacak.

31 TEMMUZ
Düzenlemeye göre 31 Temmuz 2013 tarihine kadar aracı kurumlar ya da vergi dairelerine beyanda bulunulması gerekiyor. Beyanın ardından, ay sonuna kadar para yasal defterlere kaydedilecek. Bilanço esasına göre bu varlıklar için özel fon hesabı açılacak. Bu fon hesabı sermaye dışında kullanılamayacak. İşletmenin tasfiye edilmesi durumunda vergilendirilemeyecek. Serbest meslek kazanç defteri ile işletme hesabı esasına göre defter tutan söz konusu varlıkları da ayrıca defterlerde gösterilecek. 31 Ekim 2013’e kadar elde edilenler de dahil olmak üzere bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 31 Aralık 2013′ e kadar Türkiye’ye transfer edilmesi kaydıyla gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak.

Beyan edilen varlığa inceleme yok
Bildirilen ve beyan edilen varlıklar hakkında vergi incelemesi yapılamayacak. Ancak diğer maddelerin yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan 1 Ocak 2013’ten önceki vergi incelemelerine yönelik takdir komisyonu kararı uyarınca gelir, kurumlar ve KDV yönünde tespit edilen matrah farkından bu madde kapsamında beyan edilen tutarlar, tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi koşuluyla mahsup edilerek tarhiyat yapılacak.

Not ve Avrupa faizlere dip yaptırdı
Gösterge faiz, Avrupa’da faizlerde düşüş eğilimi ve Türkiye’nin notunun artırılacağı beklentileriyle tarihi düşük seviye olan yüzde 5.45’e geriledi. Faiz gün içinde en düşük 5.43 seviyelerini gördü. BIST-100 endeksi yüzde 0.9 yükselişle 84.780 puandan kapandı. Dolar ise yüzde 0.1’lik artışla 1.8047 seviyesine kadar çıktı.

Sabah