Vardan: Rusya’nın yaptırımları işe yaramaz

Finans
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlarının kimseye fayda sağlamayacağını belirterek, ...
EMOJİLE

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Rusya’nın Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlarının kimseye fayda sağlamayacağını belirterek, “Batı dünyası İran’a yıllarca ambargo uyguladı da ne oldu? Sonuçta su akacak mecrayı bulur” dedi.

Vardan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın küresel bir köy haline geldiğini belirterek, bütün ülkelerin dış ticaret ve yatırım hacimlerini artırmaya çalıştığını söyledi.

Rusya’nın son birkaç gündür Türkiye ile ilgili yapmaya çalıştığı, ekonomik, sosyal ve kültürel engellemelerin hiç kimseye yarar getirmeyeceğini vurgulayan Vardan, “Rusya ile ticaret hacmimiz, bu ülkenin kendi ekonomik sorunları nedeniyle zaten düşmüş durumda. İhracatımız bugün itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 40 civarında gerilemiş durumda. Ama biz Türkiye olarak her halükarda ‘kazan-kazan’ prensibiyle hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

DEİK olarak her ülkeyle bu prensip çerçevesinde ilişki yürüttüklerini anlatan Vardan, “Bu tür engelleyici yaklaşımlar geçmişte de kimseye bir fayda sağlamamıştır. Batı dünyası İran’a yıllarca ambargo uyguladı da ne oldu? Bugün İran yine ayakta ve dün ambargoyu koyan Batı, ambargoyu kaldırmaya hazırlanıyor. Sonuçta su akacak mecrayı bulur. DEİK olarak, bu tür olaylar karşısında fevri davranmak yerine uygulamalarının nereye varacağını görmek istiyor ve tüm tahriklere karşı soğukkanlılığımızı muhafaza ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.