Türkiye IMF’sizliği Test Ediyor

Finans
Bir yıla yakın zamandır IMF ile anlaşmanın gündemden düşmedi.  Görüşmelerin hala devam ediyor olması piyasalarda uzun süre denge unsuru olarak kabul görmeye başladı. Merril Lynch yeni hazırladığı...
EMOJİLE

Bir yıla yakın zamandır IMF ile anlaşmanın gündemden düşmedi.  Görüşmelerin hala devam ediyor olması piyasalarda uzun süre denge unsuru olarak kabul görmeye başladı.

Merril Lynch yeni hazırladığı raporda hükümetin hazırladığı ekonomi yolunda IMF’siz bir senaryo oturtmaya çalıştığına değindi.

Rapora göre, krize karşı alınan önlemler ve teşvik çalışmalarının IMF’siz yola devam amacı ile alındığına yer verildi. Raporda şöyle devam ediliyor; 2009 yılının ilk çeyreğinde görüşmelerin durağanlaşması anlaşmasının olmayacağı yönünde inancı arttırmaya başladı. Ekonominin IMF anlaşması olmadan düzlüğe çıkacağı inancı yayılmaya başladı.

Türkiye’de ekonomi yönetimi tarafından yapılan açıklamalarda 2009’un dördüncü çeyreğinde iyileşmenin başlayacağı açıklamalarına değinen Merrill Lynch Türkiye’nin önümüzdeki 4 aylık dönemde iyileşmeye giden bir köprüye ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

2009’un üçüncü çeyreğinde tarım ve turizm gelirleri yaz aylarında rahatlık sağlayabileceği belirtilen raporda hükümetin 2009 bütçesini revize etmesi gerektiğine de yer veriyor.

Merril Lynch seçilen IMF’sizlik yolunun stresli bir yol olacağı kaydederken, yavaş büyüme zayıf TL yüksel reel ve nominal faizinde altını çiziyor.

Raporda son olarak Türkiye’nin kredibilitesine yer veriliyor.  Mevcut durumda çok da parlak olmayan durumun IMF anlaşması sonrasında kredi kanallarının rahatlamasının anahtar nokta olduğu belirtiliyor.