Tüketici Outletlere Hücum Etti!

Finans
Ekonomik krizle birlikte ünlü markaların ürünlerinin çok daha ucuza satıldığı outlet mağazalara ilgi artıyor. Outletlere gelen müşteri grubu ise ortanın üzerinde gelir seviyesine sahip. Ege&...
EMOJİLE

Ekonomik krizle birlikte ünlü markaların ürünlerinin çok daha ucuza satıldığı outlet mağazalara ilgi artıyor. Outletlere gelen müşteri grubu ise ortanın üzerinde gelir seviyesine sahip.

Ege‘nin ve İzmir‘in ilk ”outlet center”i olan Park Bornova Outlet Center Genel Koordinatörü Aysel Öztezel, yaptığı açıklamada, para harcarken daha dikkatli davranan ve giderek bilinçlenen müşterilerin, kaliteli ürünleri en uygun fiyatla almak amacıyla araştırma yaptıklarını ve outletlere yöneldiklerini söyledi.

Sigara yasağına ve global ekonomik krizin etkilerine karşın tüm alışveriş merkezlerine (AVM) gelen müşteri sayısında artış olduğunu dile getiren Öztezel, ”Tüketiciler artık AVM’lere alıştı, bizim müşteri sayımız ise diğer AVM’lere göre çok fazla. Bunu kesinlikle outlet mağazalardan oluşan bir AVM olmamıza bağlıyoruz” dedi.

Türkiye’de tüketici profilinin giderek bilinçlendiğini ifade eden Öztezel, 2009 yılında tüketici tercihlerinin mağazalardan outletlere doğru kaydığını belirterek, şunları kaydetti:
”2009 yılında tüketici tercihleri mağazalardan outletlere kaydı. Tüketicimiz o kadar bilinçlendi ki, evin hanımından başlayan disiplinle çocuğa kadar hem kaliteli, hem ucuz alışverişin adresini arar hale geldi, bu da outletlere ayrı bir önem kazandırdı, süreç outletlere daha sık gelme ve outletlerden alışveriş yapma yönünde değişti.”

ORTA GELİR GRUBUNUN ÜSTÜ DE OUTLETLERE GİDİYOR

Öztezel, outletlere gelen kişi sayısının yalnızca artmadığını, müşteri profilinin de değiştiğini, artık outletlerin yalnızca orta gelir grubuna hitap etmediğini de söyleyerek, orta gelir grubunun üzerindeki müşterilerin de özellikle büyük markaların outletlerini ve kampanyalarını yakından takip ettiklerini kaydetti.

Tüketicinin yıllar içinde daha da bilinçleneceğini, 2009’da hızlanan outlet eğiliminin önümüzdeki yıllarda da süreceğini ifade eden Öztezel, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Tüketici eskiden outlete giderken tereddüt ediyordu, (ucuzun adresi) diye düşünmüş olabilirler, artık bu anlayış değişiyor. Belirli standardın üzerindeki ailelerin de daha fazla geleceğine, yenilerinin ekleneceğine inanıyorum, 2010’un da 2009 kadar zor geçeceği inancındayım, hepimizin tasarrufu öğrenmesi gerekiyor. Bütçeler küçülünce arayışlar artıyor. Artık ürünleri takip edip ona göre alışveriş yapan bilinçli tüketici var.”

Öztezel, AVM’ler için çok kötü bir yıl olmadığını, Türk tüketicisinin artık AVM’leri ”sosyal yaşam merkezi” olarak görmeye başladığını belirterek, ailelerin sinema, çeşitli kültür etkinlikleri takip etme, gıda, giyim ve diğer ihtiyaçlarını tek yerde karşılama olanağı buldukları AVM’lerde tatil günlerinin büyük bölümünü geçirme fikrine alışmaya başladıklarını söyledi. Öztezel, AVM’lerin bir diğer artısının da 19.00 gibi kapanan sokak mağazalarının tersine, 22.00-23.00 saatlerine kadar açık olmaları ve iş çıkışı alışveriş ve sosyal faaliyet ortamı yaratmaları olduğunu kaydetti.

Outlet mağazalardan oluşan bir AVM olarak, müşteri sayılarının yüzde 20’ye yakın artış gösterdiğini, kriz ortamına rağmen yakaladıkları ivmenin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Öztezel, ”Genel olarak tüm AVM’lerde hareketlenme görülmesine karşın, bizdeki artış ortalamanın çok üzerinde gerçekleşti. Outlet olmanın avantajını yaşıyoruz. Gerçek, kaliteli outletlerin kriz ortamına rağmen sorun yaşayacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.