Teknolojiyi Çok Sevdik!..

Finans
Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, KDV indiriminin devreye girdiği bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 büyüyerek 3,8 milyar lira ciro elde etti. Tüketici teknolojisi...
EMOJİLE

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, KDV indiriminin devreye girdiği bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 büyüyerek 3,8 milyar lira ciro elde etti.

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1,8 büyüyerek 3,8 milyar lira ciro elde etti. Bu yılın ilk yarısında ise pazar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 düşüşle 6,8 milyar lira ciro kaydetti.

GfK Araştırma Grubu‘nun iş birimi GfK Retail and Technology (GfK TEMAX), ‘tüketici elektroniği (LCD TV, MP3 çalar vs.), görüntüleme (fotoğraf makinesi, kamera vs.), büyük beyaz eşya (bulaşık mak., buzdolabı vs.), küçük ev aletleri (fritöz, blender, süpürge vs.) , bilgi teknolojileri (bilgisayar vs.), telekom (cep telefonu vs.), ofis ekipmanları (yazıcı vs.)’ndan olmak üzere 7 gruptan oluşan tüketici teknolojisi ürünlerini pazarının 2009 ilk yarı sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, son iki çeyrekte art arda keskin düşüşler yaşayarak, 2009’un ilk çeyreğinde en düşük seviyesine ulaşan Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı ikinci çeyrekte, geçen dönem açıklanan ekonomik önlem paketlerinin etkisiyle pozitif bir eğilim gösterdi.

BÜYÜMEYİ BEYAZ EŞYA TETİKLEDİ

Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarında ilk dikkat çekici iyileşme, ikinci çeyrekte görülürken, yükseliş trendini yüzde 27,2 büyüme sergileyen büyük beyaz eşya sektörü tetikledi. Diğer pozitif performans ise 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 2,1 artış gösteren ofis ekipmanlarından geldi. Küçük elektrikli ev aletleri, bilgi teknolojileri ve telekom sektörleri sırasıyla yüzde 1,5, yüzde 4,4 ve yüzde 7,9 düşüşlere rağmen son iki çeyrek döneme göre daha iyi bir performans sergiledi. Tüketici elektroniği ve görüntüleme pazarı ise yüzde 19,7 ve yüzde 28,6 düşüş kaydetti.

KDV indirimi uygulaması bilgi teknolojileri satışlarının düşüşünü biraz frenledi ve sektör geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,4 küçülerek 665 milyon lira elde etti.

BEYAZ EŞYA 2007 YILINI YAKALADI

Büyük beyaz eşyalarda vergi düzenlemelerinin Haziran ortasına kadar geçerli olacak şekilde açıklanması, bu çeyrekte sektörün olumlu performansını devam ettirmesini ve sektörün 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasını sağladı. Büyük beyaz eşya cirosu 2009’un ikinci çeyreğinde geçen seneki düzeyine göre yüzde 27,2 oranında artarak, yaklaşık olarak 1,5 milyar liralık değer elde etti.