TCMB’nin faiz kararı sıkılaştırma hamlesi

Finans
Şekerbank Başekonomisti Ozan Gazitürk, ek parasal sıkılaştırma günlerinde bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 yerine yüzde 9 civarında oluşması kararına ilişkin, “B...
EMOJİLE

Şekerbank Başekonomisti Ozan Gazitürk, ek parasal sıkılaştırma günlerinde bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 yerine yüzde 9 civarında oluşması kararına ilişkin, “Bunun bir sıkılaştırma hamlesi olduğunu söyleyebiliriz. Kurlardaki yükselişe karşı bu hamlenin yapıldığı söyleniyor” dedi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) kararları sonrası AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Gazitürk, Kurulun, kurların yükselişine karşı ek parasal sıkılaştırma uygulayacağını ve bu ek parasal sıkılaştırmada söz konusu faiz oranının da yüzde 7,75 değil yüzde 9 olacağını vurguladığını söyledi.

“TCMB, koridorunun üst tarafını yükseltti şeklinde çok kabaca tarif edebilirim” diyen Gazitürk, bunun bir sıkılaştırma hamlesi olduğunu ve kurlardaki yükselişe karşı bu hamlenin yapıldığının söylendiğini belirtti.

Gazitürk, kurlardaki yükselişin enflasyon görünümünü bozma ihtimali olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“TCMB’nin şu andaki durumu, para politikası alanı dışındaki gelişmelere bağladığını düşünüyorum. TCMB ‘ekonomik olmayan sebeplerden böyle bir yükseliş gerçekleşti’ yorumunu yaptığı için para politikası duruşunu değiştirmesi gerektiğini düşünmüyor. Bu yüzden diğer faiz oranlarına dokunmuyor. Fakat şu anda kurların seyrinin kontrolden çıkmasına karşı ek parasal sıkılaştırma uygulamasındaki faiz oranında elini rahatlatıyor. Şu anda zaten koridorun alt tarafı diyebileceğimiz rakam yüzde 6,75’ti. Dolayısıyla yüzde 4,50’nin ve yüzde 3,50’nin çok fazla bir önemi olduğunu söylemek zor. Toplamdaki maliyet açısından bakıldığında bankalara ortalama fonlama maliyeti olarak bunların değiştirilmemesi, para politikasının duruşunun dezenflasyon için yeterli olduğu kanaatini düşündürüyor. Ancak esas hikaye ek parasal sıkılaştırma günlerinde olsa dahi yüzde 7,75’in artırılmış olmasıdır. Şimdi bunun ne kadar sıklıkla uygulanacağına bakacağız ve kurlardaki etkisini gözlemlemeye çalışacağız.”