Tarım Bakanı, ülkenin çiftçisinden habersiz!

Finans
Türkiye’de her yel tarım arazileri ve üretimi azalırken Bakan Bekir Pakdemirli çiftçilere “dağı taşı ekelim” çağrısında bulundu. Hatay’da katıldığı bir toplantıda konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı B...
EMOJİLE

Türkiye’de her yel tarım arazileri ve üretimi azalırken Bakan Bekir Pakdemirli çiftçilere “dağı taşı ekelim” çağrısında bulundu. Hatay’da katıldığı bir toplantıda konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemiri, “Eğer hasılayı arttırmamız gerekiyorsa dağı taşı ekmemiz lazım. Özellikle tarlasını ekmeyeni sahiplik anlamında değil ama bunun ekilmesi anlamında belki yasal müeyyideler de getirmemiz lazım. Aile işletmelerini de ayakta tutmamız lazım” diye konuştu. Bakanın bu açıklamasına CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal “Olanı ekin dağ taş boş kalsın” diyerek tepki gösterdi.

 

Tarım Bakanı sadece bakıyor
Bakan Pakdemirli’nin açıklamalarını BirGün’e değerlendiren Sarıbal şunları söyledi:
“Asıl büyük mesele ise çiftçinin üretimi bırakması. Bırakın dağı taşı ekmeyi, ekilebilir tarım arazilerimiz her yıl biraz daha daralıyor. 2002 yılındaki ekilebilen tarım alanımız 26,4 milyon hektardı. Son 16 yılda 3,2 milyon hektar tarım alanını kaybettik. Bugün 23,2 milyon hektar ekilebilir tarım alanına sahibiz ve bunun da sadece 19 milyon hektarını ekiyoruz. Bunlar resmi rakamlar. Gerçekte ekilmeyen alanlar bu rakamların çok üstünde. TÜİK’in daha birkaç gün önce açıkladığı 2018 Yılı Bitkisel Üretim 2.Tahmini istatistiklerinde de görüldüğü gibi tarımsal üretimde büyük bir gerileme görülüyor. Artan girdi fiyatları dikkate alındığında 2019 yılında tarımsal üretimde, bu günleri arayacağız.

Ülkeyi karış karış geziyorum. Hem üretici birliklerinden, temsilcilerinden hem de bizzat çiftçilerden aldığımız bilgiler bize şunu gösteriyor; buğday başta olmak üzere ekim dönemi gelen bütün tarım ürünlerinde çiftçinin ekim yapamıyor. Ülke tarımı tam bir çıkmazda. Tablo her gün biraz daha kararıyor. Yani, AKP tarımı bitirdi, ülkeyi kuruttu. Ama kapalı salon toplantılarında masallar anlatmaya, “müjdeler!” vermeye devam ediyorlar.” 

 

 

Kaynak: Birgün