Taksilerde Şeffaf Uygulama Dönemi

Finans
Ücretlendirme bilgisini gösteren taksimetreler, dikiz aynalarına taşınıyor. Müşteri, ödeyeceği ücreti ve tarife seçeneğini, dikiz aynasına yansıtılacak dijital karakterlerden öğrenebilecek. İlk aşamad...
EMOJİLE

Ücretlendirme bilgisini gösteren taksimetreler, dikiz aynalarına taşınıyor. Müşteri, ödeyeceği ücreti ve tarife seçeneğini, dikiz aynasına yansıtılacak dijital karakterlerden öğrenebilecek. İlk aşamada bin adet üretilip İstanbul’daki taksilere takılan aynalı taksimetreler, Türkiye geneline yayılacak. 

Cihaz, estetik görüntüsünün yanı sıra yolcunun taksimetre ile ilgili şikâyetlerini de giderecek. Üretici firma TETAŞ Elektronik yetkililerinden Cüneyt Toker, cihazın taksimetre oynamalarını önleyeceği görüşünde. İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu da yeniliği destekliyor. Müşterilerin yüzde 70’inin orta yaş üzeri olduğunu belirten Kaçanoğlu, yolcuların taksimetreyi takip ederken ücretlerle ilgili şüpheye düştüğünü kaydediyor.

Türkiye genelindeki üretimi 40 bine çıkarmak istediklerini ifade eden Cüneyt Toker, yeni taksimetrelerin avantajlarını şöyle sıraladı: "Cihazın müşterinin görebileceği yerde olması önemli. Bu, taksimetreyle oynanıyor şikâyetlerini azaltacak. Bazı taksicilerin zamlı tarifeyi açması engellenecek. Turistler için 7 ayrı dil seçeneği olacak." İkinci bin adet üretime başladıklarını kaydeden TETAŞ yetkilisi, asıl amaçlarının yurtiçinde doygunluk oluşturup yurtdışına da bu aleti ihraç etmek olduğunu dile getirdi. Cihazın kullanımı için bütün izinlerin tamamlandığının altını çizen Toker, aletin Avrupa Birliği Ölçü Aletleri Yönetmeliği‘ne uygun tek taksimetre olduğunu sözlerine ekledi.

Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu da hem müşterinin rahatı ham de tarifeyle ilgili şüphelerin ortadan kalkması açısından cihazın kullanımının olumlu olacağını belirtti. İstanbul’un 2010 Kültür Başkentliği’ne hazırlandığını hatırlatan Kaçanoğlu, "Yenilikler lazım. Binlerce insan taşıyacağız. Bu olay, turistler açısından da güzel olacak." diye konuştu.