Şubat bütçesi 1,7 milyar lira fazla verdi

Finans
Merkezi Yönetim Bütçesi şubat ayında 1,7 milyar lira fazla verdi. Maliye Bakanlığı, 2014 şubat ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı.  Buna göre, şubatta bütçe gelirleri 2013 yılının aynı ...
EMOJİLE

Merkezi Yönetim Bütçesi şubat ayında 1,7 milyar lira fazla verdi. Maliye Bakanlığı, 2014 şubat ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. 

Buna göre, şubatta bütçe gelirleri 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 5,9 oranında artarak 34,4 milyar lira, bütçe giderleri ise yüzde 3,5 oranında azalarak 32,8 milyar lira olarak gerçekleşti. 

Böylece Merkezi Yönetim Bütçesi şubat ayında 1,7 milyar lira fazla vermiş oldu. 

“Güçlü mali duruşun sürdüğünü gösteriyor”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise yaptığı yazılı açıklamada 2014 yılı Şubat ve Ocak-Şubat dönemi Merkezi Yönetim Bütçe uygulama sonuçlarını değerlendirdi. 

Merkezi yönetim bütçesinin şubat ayında 1,7 milyar lira fazla verdiğine ve geçen yılın Şubat ayında 1,4 milyar lira açık veren bütçeye göre bu yıl daha iyi bir performans sergilendiğine dikkati çeken Şimşek, bu performansta esas olarak bütçe giderlerindeki düşüşün etkili olduğunu belirtti. 

Şubatta faiz giderleri yüzde 33,4 oranında azalırken faiz hariç bütçe giderlerinin yüzde 1,7 ile düşük bir oranda arttığına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

“2014 yılı Şubat ayında bütçe gelirleri yıllık yüzde 5,9, vergi gelirleri ise yüzde 7 oranlarında artmıştır. Hatırlayacak olursanız  bütçe gelirlerinde 2014 yılının tamamı için yüzde 3,5 ile oldukça mütevazi bir artış oranı öngörmüştük. İç talebin nispeten yavaşladığı yılın ilk aylarında bilebütçe gelirleri bu oranın üzerinde artmıştır. Ayrıca şunu da belirtmek isterim; geçen yıl Ocak ayında bütçeye aktarılan 4,2 milyar liralık özelleştirme geliri ile yine geçen yıl Şubat ayında BOTAŞ’ın geçmiş dönemlere ilişkin yaptığı 1,1 milyar liralık borç ödemesi bu yılın tahsilatında yer almamaktadır. Bu hususlar dikkate alındığında 2014 yılı Ocak-Şubat dönemi bütçe performansının çok güçlü olduğu görülecektir. Sonuç olarak Ocak-Şubat döneminde 3,6 milyar lira fazla veren bütçe, güçlü mali duruşun sürdüğünü ve yıl sonu için öngörülen bütçe hedefinin gerçekleşeceğini göstermektedir.”